Szórakozás

Járvány a szegedi gyerekklinikán

Öt csecsemő fertőződött meg Klebsiella baktériummal az egyetemi kórház újszülött osztályán. Egy baba belehalt a szövődményekbe.

Járvány miatt kiürítik a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályát – tudta meg a Délmagyarország napilap. A vizsgálatok szerint öt csecsemő fertőződött meg az úgynevezett Klebsiella baktériummal. A babákat elkülönítették, de az egyikük – aki más betegségektől is szenvedett – vasárnap meghalt.

A hatóságokat az első gyanúnál bevontuk, nem akartuk az ügyet szőnyeg alá söpörni – nyilatkozta a lapnak Szabó Gábor, a szegedi egyetem rektora, hozzátéve az Országos Tisztiorvosi Hivatal és az ÁNTSZ járványügyi szakemberei is vizsgálódnak az ügyben. A rektor szerint még a hétvége előtt visszaköltözhet az osztály.

További részleteket a Délmagyar.hu-n olvashat.

Ez a baktérium ölt Miskolcon is

A Klebsiella egy viszonylag gyakori baktérium, egészséges immunrendszerű felnőtteknél azonban nem okoz szövődményeket.

Legyengült védekezőképességű embereket (AIDS-betegeket, immunszupresszáltakat, daganatos megbetegedéssel küzdőket), illetve újszülötteket ellenben könnyen megtámadhat. Tüdőgyulladást és hörghurutot, súlyosabb esetben tüdőtályogot okozhat. A Klebsiella kórokozó a leggyakrabban a testbe vezetett orvosi katétereknél telepszik meg.

Ez a baktérium okozta a 9 koraszülött halálával végződő járványt is tavaly augusztusban Miskolcon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik