Szórakozás

A visszaszámlálás elindult! Csekkold a Balaton Methodot!

Kíváncsi vagy egy nagyjátékfilmes road moviera? Megnéznéd a Supernem vagy épp a Quimby balatoni próbáit? Bepillantást nyernél a mindennapjaikba? Támogasd Te is ezt a közkedvelt közösségi projektet, nyiss kaput a művészet finanszírozására!

„Mindig is érdeklődtem a szerzői filmek után. A gimnáziumi években számos dologban kipróbáltam magam: iskolaújságot, rádiót szerkesztettem, zenekart alapítottam, színdarabot írtam-, rendeztem illetve játszottam. Azonban a film volt az egyetlen olyan dolog, amit egyedül szerettem volna csinálni, amibe nem vontam be az osztálytársaimat. 2006-ban felvételt nyertem a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakára, Enyedi Ildikó osztályába.”
(Szimler Bálint)

Egy budapesti kávézóban vártam rá, és mivel filmes karrierje kapcsán tudtam, hogy egy igazán kreatív tehetség lesz a beszélgetőpartnerem, érthetően kíváncsi voltam. Szimler Bálint az életben is olyan, mint alkotásai: különleges és egyedi.

Külföldön egyre népszerűbbek a rajongói adakozásból megvalósuló filmek. Kísérletező szándékkal ezért is bátorkodtuk elindítani ezt a pénzgyűjtő akciót” – vágott bele az ötletgazda, Szimler Bálint rendező, aki már kisfilmjével megjárta Cannes-t és Rév Marci alkotótársával létrehozta az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmes-zenés kezdeményezését a Kodály Methodot.

Ezzel az volt a céljuk, hogy olyan videoklipeket alkossanak, amelyek kicsit mások, mint amivel a hazai palettán találkozni lehet.

 

Így láthattuk együtt például a Zagar és a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar produkcióját a Keleti pályaudvaron vagy épp az óbudai Waldorf-iskola gyerekkórusát a Turbo rockzenekarral. A 2011-ben elindult audiovizuális projektek mind zeneileg, mind képileg exkluzívak és szokatlanul emberközeliek.

„A kisfilmjeink azonban gyakorlatilag ingyen forogtak, a stáb és a zenészek örültek, ha nullára sikerült kihozni a költségeket. Hiába a szakmai és a közönségsiker, azonban a Kodály Method az elmúlt másfél évben szünetelt” – mondta el Bálint, majd hozzátette: „Ezért arra gondoltunk, hogy egy új koncepcióval állunk elő és létrehozunk egy kultikus erejű, egész estés turnéfilmet, amely a magyar tengert körbejárva mutatná be a hazai alternatív zenei élet színességét, az alkotás folyamatától kezdve akár a fesztiválokig. Terveinkben tíz zenekar neve is szerepel, köztük például a Quimby, a Akkezdet Phiai vagy a Supernem.”

A Balaton Method finanszírozására az alkotópáros nyílt adománygyűjtést szervez, az Indiegogon 3 eurótól egészen 1000-ig lehet támogatni a Szimler Bálint és Rév Marcell nevével fémjelzett kezdeményezést, amiért cserébe póló, a film zenéje és a budapesti díszbemutatóra szóló jegy is jár. Sőt! Aki százötven eurót áldoz, azt a stáb és a zenészek megvendégelik egy Balaton parti forgatáson.

„Ha valakinek tetszik az ötletünk akár egy ezressel – vagy amennyivel gondolja – támogathatja… lényege, hogy a megvalósításához szükséges forrásokat a köz dobja össze. Ha ez sikerül, akár ez azt is jelentheti, hogy nálunk is működik a közösségi gondolkodás” – zárta beszélgetésünket az ötletgazda.

„Próbálok szerkezetet találni a káosznak”

Mindig is foglalkoztatott az, hogy valami igazit lássak a vásznon, legyen az egy pillanat vagy akár egy jelenet. Számos elméletem, gondolatom, felvetésem van a világ ügyes-bajos dolgairól, többek között a társadalom szociális helyzetéről, konvencióiról, akár életviteli kérdések vagy úgy egyáltalán… ebből próbálok kiragadni olyan történéseket, amit fontosnak találok átvinni filmen. Tulajdonképpen egy iszonyatosan nagy „szürke felhő” van a fejemben, amiből le kellene csipegetni dolgokat és azt szerkezetbe tenni. Szóval, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy leülök egy papír elé és elkezdek írni, hanem próbálok szerkezetet találni a káosznak. A Balaton Methodot követően terveim között szerepel egy nagyjáték film is, amit szívem szerint jövő tavaszra már forgatnék. Témájában hasonlítana az „Itt vagyok”-hoz, azonban más szempontból közelít, és a szerkezete sokkal szövevényesebb lenne.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik