Szórakozás

A visszaszámlálás elindult! Csekkold a Balaton Methodot!

24.hu
24.hu

2014. 03. 24. 11:41

Kíváncsi vagy egy nagyjátékfilmes road moviera? Megnéznéd a Supernem vagy épp a Quimby balatoni próbáit? Bepillantást nyernél a mindennapjaikba? Támogasd Te is ezt a közkedvelt közösségi projektet, nyiss kaput a művészet finanszírozására!

„Mindig is érdeklődtem a szerzői filmek után. A gimnáziumi években számos dologban kipróbáltam magam: iskolaújságot, rádiót szerkesztettem, zenekart alapítottam, színdarabot írtam-, rendeztem illetve játszottam. Azonban a film volt az egyetlen olyan dolog, amit egyedül szerettem volna csinálni, amibe nem vontam be az osztálytársaimat. 2006-ban felvételt nyertem a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakára, Enyedi Ildikó osztályába.”
(Szimler Bálint)

Egy budapesti kávézóban vártam rá, és mivel filmes karrierje kapcsán tudtam, hogy egy igazán kreatív tehetség lesz a beszélgetőpartnerem, érthetően kíváncsi voltam. Szimler Bálint az életben is olyan, mint alkotásai: különleges és egyedi.

Külföldön egyre népszerűbbek a rajongói adakozásból megvalósuló filmek. Kísérletező szándékkal ezért is bátorkodtuk elindítani ezt a pénzgyűjtő akciót” – vágott bele az ötletgazda, Szimler Bálint rendező, aki már kisfilmjével megjárta Cannes-t és Rév Marci alkotótársával létrehozta az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmes-zenés kezdeményezését a Kodály Methodot.

Ezzel az volt a céljuk, hogy olyan videoklipeket alkossanak, amelyek kicsit mások, mint amivel a hazai palettán találkozni lehet.

 

Így láthattuk együtt például a Zagar és a Pomázi Önkéntes Tűzoltózenekar produkcióját a Keleti pályaudvaron vagy épp az óbudai Waldorf-iskola gyerekkórusát a Turbo rockzenekarral. A 2011-ben elindult audiovizuális projektek mind zeneileg, mind képileg exkluzívak és szokatlanul emberközeliek.

kép (Array)

„A kisfilmjeink azonban gyakorlatilag ingyen forogtak, a stáb és a zenészek örültek, ha nullára sikerült kihozni a költségeket. Hiába a szakmai és a közönségsiker, azonban a Kodály Method az elmúlt másfél évben szünetelt” – mondta el Bálint, majd hozzátette: „Ezért arra gondoltunk, hogy egy új koncepcióval állunk elő és létrehozunk egy kultikus erejű, egész estés turnéfilmet, amely a magyar tengert körbejárva mutatná be a hazai alternatív zenei élet színességét, az alkotás folyamatától kezdve akár a fesztiválokig. Terveinkben tíz zenekar neve is szerepel, köztük például a Quimby, a Akkezdet Phiai vagy a Supernem.”

A Balaton Method finanszírozására az alkotópáros nyílt adománygyűjtést szervez, az Indiegogon 3 eurótól egészen 1000-ig lehet támogatni a Szimler Bálint és Rév Marcell nevével fémjelzett kezdeményezést, amiért cserébe póló, a film zenéje és a budapesti díszbemutatóra szóló jegy is jár. Sőt! Aki százötven eurót áldoz, azt a stáb és a zenészek megvendégelik egy Balaton parti forgatáson.

„Ha valakinek tetszik az ötletünk akár egy ezressel – vagy amennyivel gondolja – támogathatja… lényege, hogy a megvalósításához szükséges forrásokat a köz dobja össze. Ha ez sikerül, akár ez azt is jelentheti, hogy nálunk is működik a közösségi gondolkodás” – zárta beszélgetésünket az ötletgazda.

„Próbálok szerkezetet találni a káosznak”

kép (kép)

Mindig is foglalkoztatott az, hogy valami igazit lássak a vásznon, legyen az egy pillanat vagy akár egy jelenet. Számos elméletem, gondolatom, felvetésem van a világ ügyes-bajos dolgairól, többek között a társadalom szociális helyzetéről, konvencióiról, akár életviteli kérdések vagy úgy egyáltalán… ebből próbálok kiragadni olyan történéseket, amit fontosnak találok átvinni filmen. Tulajdonképpen egy iszonyatosan nagy „szürke felhő” van a fejemben, amiből le kellene csipegetni dolgokat és azt szerkezetbe tenni. Szóval, ezt nem úgy kell elképzelni, hogy leülök egy papír elé és elkezdek írni, hanem próbálok szerkezetet találni a káosznak. A Balaton Methodot követően terveim között szerepel egy nagyjáték film is, amit szívem szerint jövő tavaszra már forgatnék. Témájában hasonlítana az „Itt vagyok”-hoz, azonban más szempontból közelít, és a szerkezete sokkal szövevényesebb lenne.”

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Vote YES near Vote NO posters seen in Dublin's city center advocating repeal and calling for retention of the Eighth Amendment of the Irish Constitution - a referendum fixed for May 25th.
On Thursday, May 10, 2018, in Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.