Szórakozás

Elfogták a balkáni “kokainkirályt”

A szerb sajtó jelentése szerint kedden letartóztatták és Belgrádba szállították a szerb kábítószercsempészt, Darko Saricot.

A B92 televízió nem hivatalos információi szerint Saric latin-amerikai országokban rejtőzött, és gyakran változtatta lakhelyét. Állítólag az egyik spanyolajkú országban fogták el, ahonnan Montenegróba szállították, ott letartóztatták, majd onnan Belgrádba vitték.

A szerb és a montenegrói állami szervek közös akciójának hátteréről délben tájékoztatják a közvéleményt a szerb hatóságok.

Darko Saric

Darko Saric neve 2009 októberében került be a köztudatba, amikor arról tudósított a sajtó, hogy az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton Montevideo közelében. A rákövetkező évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Akkoriban a szerb sajtó arról számolt be, hogy Saric és klánja több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával.

A montenegrói születésű, de szerb állampolgársággal is rendelkező Darko Saric azóta bujkált, először állítólag Svájcban, majd Montenegróban látták, de más európai országokból is érkezett információ róla, végül Dél-Amerikába szökött. A bandavezér öccsét, Dusko Saricot már korábban letartóztatták Montenegróban azzal a gyanúval, hogy tagja a kábítószercsempész bandának, a nyomozás során pedig lefoglalták Darko Saric szerbiai ingatlanjait is.

Korrupt állami tisztségviselők

A szervezett bűnözés elleni ügyészség gyanúja szerint a bűnözőt szerb állami tisztségviselők is segítették, főleg 2004 és 2009 között. A Press című belgrádi napilap 2010 májusában arról számolt be, hogy Saric klánjának kidolgozott terve volt vezető szerb politikusok likvidálására, amire jelentős mennyiségű pénzt is elkülönítettek. Az akció végül nem valósult meg.

Saric és bandája ellen összevont eljárás folyik – hat ügyet egyesítettek -, a következő bírósági tárgyalás március 24-re van kitűzve, amelyen a tervek szerint már Darko Saric is jelen lesz. A vádirat szerint a banda 2008 és 2009 során több mint 3 tonna kokaint juttatott Dél-Amerikából Nyugat-Európába.

Összesen 39 személy ellen folyik nyomozás, 16 gyanúsított azonban még szökésben van. Az elfogott bandatagok közül eddig kilenc vallotta magát bűnösnek – őket 2 év 9 hónaptól 10 és fél évig terjedő börtönbüntetésre ítélték -, hárman pedig tanúként vesznek részt az eljárásban.

Aleksandar Vucic, a Szerb Haladó Párt elnöke a közelmúltban jelentette be, hogy a hatóságok le fognak csapni a kábítószerkereskedő-banda vezetőjére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik