Szórakozás

Szorongást kelt a személyes találkozás online ismerkedés után

24.hu
24.hu

2014. 03. 13. 10:35

A Facebook egyik előnye az, hogy összeköti az embereket a világ legkülönbözőbb részein, mégis vannak hátrányai az ismerkedésben.

Arizonai kutatók azt vizsgálták, hogyan reagálnak az emberek a személyes találkozásra azt követően, hogy korábban megismerkedtek az adott személlyel az interneten – írja a Házipatika.com.

Kiderült, hogy a személyes találkozás során a résztvevők negatív izgatottsága megemelkedett, ami a szakértők szerint a szorongás növekedésével hozható összefüggésbe.

A mesai Bencés Egyetem kutatói Shannon Rauch vezetésével 26 női egyetemi hallgatót szereltek fel elektródákkal, amelyek a bőr-galván válasz (GSR) segítségével mérték a fiziológiai izgatottság mértékét. A hallgatókat négy csoportra osztották, és megkérték őket, hogy egy arcfelismerő feladatra való felkészülésként memorizálják egy másik női hallgató arcát. Az első csoport tagjainak egy facebookos profiloldalon kellett megnézniük a másik személy arcát. A második csoport tagjai szemtől-szemben nézték meg a személy arcát, aki ugyanabban a szobában tartózkodott. A harmadik csoport tagjainak először a facebookos fényképet mutatták meg, és csak ezután találkoztak személyesen a másik nővel. A negyedik csoport tagjai pedig először találkoztak személyesen a másik hallgatóval, és utána nézték meg facebookos fényképeit.

Kiderült, hogy azok, akik először nézték a facebookos fényképeket, és csak ez után találkoztak a személlyel, fokozott izgalmat éreztek. Ez különösen azokra volt igaz, akik eleve magas pontszámot értek el a szociális szorongást mérő tesztben. “Ez a fajta szociális összehasonlításból eredő aggodalom fokozott izgatottsághoz vezethet, amikor a stimulusként szolgáló személy jelen van” – írták a kutatók.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

A naked mole rat can be seen during a press preview of the Aquazoo at the Loebbecke Museum in Duesseldorf, Germany, 21 September 2017. The museum reopens on 22 September after a four year restoration phase. Photo: Ina Fassbender/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.