Szórakozás

Ilyen lesz a szavazólap

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 03. 12. 09:07

Jóváhagyta az országos pártlistás szavazólapok mintáját a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén, az egyik a magyarországi szavazásra, a másik a levélben szavazásra készült.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az országos pártlistákat, és az erről szóló határozatok hétfőn jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartamának jóváhagyása volt.

Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap “képét”, azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.

A jogszabály szerint az országos pártlistás szavazólap a pártlisták nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza, ezeket az NVB március 4-én sorsolta ki. Az NVB által elfogadott országos pártlistás szavazólapon két sorban szerepelnek a pártlisták, soronként 9-9, így nem lett olyan hosszú, “kígyószerű” a szavazólap, ahogyan korábban tervezték, de így is A/3 méretű.

szavazólap (szavazólap)

Szavazólap. Fotó: MTI

Az NVB külön szavazólapot hagyott jóvá a magyarországi lakóhellyel rendelkezők szavazásához, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazók számára. Utóbbin nincs helye a bélyegzőlenyomatnak, és a szavazat elhelyezésére szolgáló karika (mivel a szavazatokat szkennelni fogják) zöld színű.

A szavazólap tartalma

A szavazólapon szerepel a “szavazólap” megjelölés, a választás megnevezése (országgyűlési képviselő-választás), a szavazás napja (vagyis április 6.). Fel van tüntetve rajta az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni.

A tizennyolc pártlista két sorban szerepel a szavazólapon, minden lista öt centiméter széles területet foglal el.

Tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a pártlista rövid nevét, alatta a jelölőszervezet teljes nevét, és a lista első öt jelöltjének a nevét.

A listán a következő sorrendben szerepelnek a pártlisták:

Magyarországi Cigánypárt, A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Seres Mária Szövetségesei, Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt, Új Dimenzió Párt, Fidesz-Magyar Polgári Szövetség-Kereszténydemokrata Néppárt, Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, Lehet Más a Politika, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Új Magyarország Párt, Magyar Munkáspárt, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Együtt 2014 Párt, Zöldek Pártja, Összefogás Párt, Magyar Szocialista Párt-Együtt – A korszakváltók Pártja-Párbeszéd Magyarországért Párt-Demokratikus Koalíció-Magyar Liberális Párt és Jobbik Magyarországért Mozgalom.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.