Szórakozás

Előzzük meg a szabadtéri tűzesetek kialakulását

A tűzoltóság továbbra is kéri a lakosságot, hogy fokozott figyelemmel legyenek a szabadtéri tüzek gyújtásánál.

A szabadtéri tűzek kialakulását a legtöbb esetben az emberi hanyagság, gondatlanság eredményezi. Az egybefüggő száraz füves területeket a jogszabályi tiltás ellenére is meggyújtják, mivel a leghatékonyabb és legolcsóbb megoldásnak ezt tartják.

A tüzek kialakulása miatt a tűzvédelmi törvény alapján a felelősség a tulajdonost, használót, illetve a kezelőt terheli. Aki tüzet okoz, felelős az okozott kárért. Szándékosság esetén a vonulási költségek, jogszabálysértés esetén a tűzvédelmi bírság megfizetésére kötelezhető az illető.

Erdőben történő tűzgyújtás

Csak az erdőgazdálkodó írásos engedélye esetén lehetséges. Ez alól kivételt képeznek a kijelölt tűzrakó helyek. A vágástéri hulladékok égetése alkalomszerű tűzveszélyes tevékenységnek minősül, amit írásban be kell jelenteni a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak.

Az erdő – és vegetációtűz elleni legjobb védekezés az odafigyelés, hiszen amíg egy cigarettacsikk eldobása kevesebb, mint egy másodperc, a keletkező tűz eloltása akár több napig is eltarthat. Ha tüzet látunk, haladéktalanul értesítsük a tűzoltókat (Telefonszám: 105, 112) és az illetékes erdőgazdálkodót.

A mezőgazdasági munkálatok

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírásai szerint mezőgazdasági munkálatokat megkezdeni csak megfelelően karbantartott, átvizsgált munkagéppel, gépjárművel lehet. A betakarítási munkálatok – kazalozás, bálázás, stb. – munkafolyamata sem mentes a veszélyektől.

Az aratás megkezdése előtti gépszemlét nyolc nappal annak megtartása előtt a területileg illetékes katasztrófavédelmi kirendeltségnek (Szeged, Szentes) kell bejelenteni. A szemlén túl a gép kezelője köteles napi szinten ellenőrizni a szikratörő és a kipufogó vezeték műszaki állapotát.

Előzzük meg a tüzek kialakulását

A Csongrád Megyei Tűzmegelőzési Bizottság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az égetéssel kapcsolatban a jogszabályi előírásokat minden esetben tartsák be, folyamatosan figyeljék, van-e érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom, és felelősségteljesen, kellő gondossággal járjanak el. Tartsák szem előtt, hogy égő terméket a természetben eldobni tilos. Előzzük meg közösen a szabadtéri tüzek kialakulását.

A tűzvédelmi előírások betartásával jelentősen csökkenthető a tűz kialakulásának esélye.

Amennyiben további kérdése lenne, keresse fel a katasztrófavédelem honlapját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik