Szórakozás

Halott férje miatt bünteti a földhivatal

Legalábbis így véli egy makói özvegyasszony, akinek, számításai szerint 200 ezer forintot kell fizetnie, ha használni akarja megörökölt földjét.

Büntet a földhivatal azért, mert meghalt a férjem – summázta a hagyatéki kálváriáját egy makói özvegy. A nő történetéről a Délmagyarország számolt be.

A család 2007 óta használ két, összesen közel 3 hektárnyi osztatlan közös tulajdonban lévő földet az egykori József Attila Termelőszövetkezet birtokán. A használati jog a családfő nevén volt, ő azonban tavaly márciusban elhunyt. A hagyatéki tárgyaláson a férfi két fia örökölte a földet, a felesége haszonélvezeti jogot kapott. A nő kérte is ennek bejegyzését, ám ezt a földhivatalban megtagadták. Az indoklás szerint a változásról az osztatlan tulajdonban lévő teljes terület valamennyi földhasználóját külön értesítenie kell.

A nő szerint ez egy drága és felesleges procedúra lenne, lévén ugyanaz a család gazdálkodik majd a területen mint az elmúlt hat évben. Számításai szerint ha mindenkit egyenként, hivatalosan értesítene akkor a postaköltség, illetve minden ehhez kapcsolódó kiadása körülbelül 200 ezer forintot tenne ki. Ráadásul, ha a tulajdonostársak közül akár csak egy is megtagadja a hozzájárulást, nem használhatja tovább a földet.

Weszely Tamás, a Makói Járási Hivatal vezetője a konkrét üggyel kapcsolatban, adatvédelmi okok miatt nem adott tájékoztatást a lapnak, de elmondta, az újbóli nyilvántartásba vételi eljárásra valóban szükség van, de az korántsem ró akkora költségeket az asszonyra, mint azt ő gondolja. Például nem szükséges a hivatalos levélben értesíteni a földhasználókat a változásról, azt személyesen is meg lehet tenni. A hivatalvezető a lap szerint felajánlotta, hogy személyesen segít az asszonynak az ügyintézésben.

Az ügyről részletesebben a Délmagyar.hu-n olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik