Szórakozás

Az egész világ akkora, mint egy falu

"Az igénytől a megvalósításig - A könyvtár szociális funkciója napjainkban" címmel tartottak szakmai napot hétfőn a Gárdonyi Gárdonyi Géza Művelődési Ház könyvtárában.

Bevezetőjében Adorján Viktor, Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, hogy a szakmai nap a könyvtárak elmúlt években megtett útját, a lehetséges fejlesztési irányokat mutatja be és összegzi a begyűjtött tapasztalatokat.

A szakmai napon Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva a könyvtári funkciók átalakulásának társadalompolitikai igényéről tartott előadást. Értekezésében szó esett a közkönyvtárak szerepéről és céljáról, kiemelve, hogy a könyvtárak a legátfogóbb közművelődési szegmenst jelentik olyan fontos feladatokkal, mint az ismeretek átadása és a közösségépítés. Székesfehérvár alpolgármestere beszélt a “globális falu” fogalmáról is. A fogalmat Marshall McLuhan kanadai médiaszociológus alkotta meg az 1960-as évek elején, és arra utal, hogy az elektronikus kommunikációs technológiák fejlődésével a világ oly mértékben vált összekötötté vagy „kicsivé”, mint egy falu, amelyben az emberek gyorsan kommunikálnak és minden eseményről szinte azonnal értesülnek. Kiemelte, hogy a “globális falu” fogalom azóta hétköznapi realitássá vált, ma már internet és e-book-ok nélkül elképzelhetetlen lenne a könyvtár.

Bartos Éva, Könyvtári Intézet nyugalmazott igazgatója a könyvtár új szociokulturális funkcióinak elméleti- módszertani alapvetéseiről beszélt. Előadásában felvázolta, hogy az 50-es évektől a “nevelő könyvtár” koncepció volt a meghatározó, az évszázad végére ebből alakult ki fokozatosan a szolgáltató könyvtár, ahol már “felnőttnek” tekintik az olvasókat: ez újfajta kapcsolatot igényelt a könyvtáros és a könyvtárhasználó között. A digitális világ végképp lebontotta a nevelő könyvtárat, új adathordozók, új eszközök jelentek meg, amelyek információs és kommunikációs központá tették a könyvtárakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik