Szórakozás

A világ legtitkosabb helyei

Frankó Máté

2014. 02. 27. 15:48

Szigorúan őrzött, elzárt, rejtélyes, katonai létesítmények, épületek vagy épp klubok, ahová egyszerű földi halandó aligha teheti be a lábát.

A szuper radarok és műholdak csúcskorában egyetlen hely sem maradt a bolygón felfedezetlenül. Nincsenek rejtett, ismeretlen (vagy inkább megismerhetetlen) zugok a világban. Legalábbis addig amíg az ember nem épít magának egyet. Íme négy szigorúan őrzött, elzárt, egyúttal misztikus hely, ahová egyszerű földi halandó talán soha nem teheti be a lábát.

51-es körzet

Kezdjük is talán a legismertebbel. Az 51-es körzet névre keresztelt nevadai szupertitkos CIA létesítmény az ufóhívők Mekkájává vált az elmúlt cirka 60 évben, noha a legbátrabb turisták sem jutottak 15-20 kilométernél közelebb a támaszponthoz. Pletykák szerint az amerikai kormány szakemberei lezuhant földönkívüliekkel kísérleteznek itt.

Egy magyar turista az 51-es körzetnél. (Forrás: Youtube.com/Román Gergely)

A hírszerző ügynökség hivatalosan 2013-ban ismerte el a sivatag közepén álló kiszáradt tó medrében épült bázis létezését. A nyilvánosságra hozott adatok szerint kísérleti repülőgépek, fegyverek tesztelésére és fejlesztésére, valamint a hidegháborús ellenség Szovjetunió katonai eszközeinek vizsgálatára létesült a körzet. A zöld emberek vakbuzgó megszállottjai persze nem vették be ezt a történetet. Szerintük a hely alatti bunkerek – ahová civil ember talán sohasem jut el – bizony idegen űrhajókat és űrlényeket rejtenek.

Mezsgorje

Némi ferdítéssel az 51-es körzet (szovjet-)orosz megfelelője Mezsgorje. A mindentől és mindenkitől elzárt baskíriai kisvárosban, a konspirátorok szerint nukleáris és biológiai fegyverekkel kísérletezik, és háborús terveket dolgoz ki az orosz hadvezetés.

Mezsgorje (mezsgorje, )Várostábla. Forrás: Wikimedia

Elnöksége alatt az amerikaiak többször is neki szegezték Borisz Jelcinnek a kérdést, milyen munka folyik a titokzatos városkában, ám ő ellentmondásos válaszokat adott. Hivatalosan műkincs- illetve élelmiszerraktárként, valamint bombabiztos elnöki bunkerként üzemel a város és a közeli hegyekbe vájt barlangrendszer. Hisszük, ha látjuk, bár aligha fogjuk.

White’s Gentlemen’s Club

Az előbbieknél valamivel barátságosabb, bár nem sokkal nyitottabb hely a londoni White’s épülete. Az exkluzív úri klub találkahelyére kizárólag tagokat engednek be, az pedig nem lehet akárki. Csakis előkelő származású, felsőosztálybeli fiatalokat fogadnak maguk közé. Olyanokat, akiket ők invitáltak.

White's Klub (white's gentlemen's club)Klubház (Forrás: Wikimedia)

Nő egyetlen egyszer tette be ide a lábát II. Erzsébet személyében. Az egylet neve ugyanakkor megtévesztő lehet. A white szó nem az urak bőrszínére, hanem az alapító Francis White nevére utal.

A Vatikán titkos levéltára

Nem csak hatalmas országoknak, egy nem egész fél négyzetkilométeres miniállamnak is lehetnek titkai. Főleg ha azok több mint egy milliárd ember hitére lennének befolyással. A pápaság évszázadok alatt felhalmozott dokumentumai becslések szerint egy több mint 80 kilométer hosszú polcrendszeren sorakoznak.

Vatikáni Apostoli Könyvtár. A Szentszék könyvtára. Ennek anyaga, kutatói engedéllyel bárki számára hozzáférhető.
(Forrás: MTI/EPA/Giuseppe Giglia)

Az egyház időről-időre dob néhány gumicsontot a történészeknek, az irattár teljes anyagához azonban csak a katolikus egyház legfelsőbb vezetése férhet hozzá. Így van ez évszázadok óta, s valószínűleg egy jó darabig még így is lesz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. június 22.
Egy férfi ásványvizet iszik Budapesten 2017. június 22-én. Másodfokú hõségriasztást adott ki Szentes Tamás, az országos tisztifõorvosi feladatokért felelõs helyettes államtitkár június 22-én 0 órától június 26-án 24 óráig.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Abnormálisan meleg lesz 2022-ig

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.