Szórakozás

Szemét alatti földet éleszt újra az Alföldön a Közgép

Hetvenhat, bezárt szilárdhulladék-lerakóhely rekultiválását kezdik meg hamarosan Békés és Csongrád megyében.

A munkálatokat uniós forrásból finanszírozzák. A projekt bruttó összköltsége 10,5 milliárd forint lesz – közölte a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás az MTI-vel.

A tervek szerint rekultiválják többek közt Apátfalva, Békés, Csanádpalota, Földeák, Magyarcsanád, Makó, Orosháza, Szegvár, Székkutas, illetve Szentes bezárt szeméttelepét is.

A rekultiváció elsődleges célja a lerakókkal érintett területek természeti környezet állapotának helyreállítása, a környezeti elemek szennyeződéstől való elhatárolása, megóvása, az eddigi szennyezések minimalizálása és a fenn-tarthatóság biztosítása. Számos lerakó közvetlenül a települések határában helyezkedik el, a lerakók 500 méteres körzetében több mint 3000 lakos él – olvasható a DAREH honlapján, mely kiemeli, a beruházás révén a régió rekultivációs céljainak 40, az országos célok közel 5 százalékát valósítják meg.

A bezárt telepek helyreállítását egy, a Közgép Zrt. által vezetett konzorcium végzi majd. A munkálatokkal várhatóan 2015 második felében végeznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik