Szórakozás

Interneten lehet követni a gemenci gólyák életét

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 02. 24. 12:45

Rekordgyorsasággal érkeztek meg a gólyák a Gemenci erdőbe, ahova webkamerákat telepítettek, hogy meg lehessen őket figyelni.

Korábban a témában:

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezik meg a faj legnagyobb hazai állományának otthont adó Gemenci erdőbe. Idén viszont már itt is vannak. Tipikus fészkelő helyeik a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó.

fekete gólya (fekete gólya)

A Gemenc Zrt. szakemberei az észlelés után elindították az internetes közvetítést, így bárki megfigyelheti ezeket a fokozottan védett madarakat. Idén rekordgyorsasággal jelentek meg az általában március közepén érkező fekete gólyák. Hazánkban a legtöbb fekete gólyapár a Sió csatorna torkolata és a déli országhatár közötti, Duna-menti védett erdőterületen fészkel kora tavasztól késő őszig.

fekete-golya(1)(430x286)(1).jpg (fekete gólya)

Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár már július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik. Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át. Magyarországon az 1990-es évek közepe óta 150 párról 300-ra nőtt a fekete gólyák állománya.

Webkamera linkjét, amin követheti a fekete gólyák életét, ide kattintva érhete el.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.