Szórakozás

Bokszolni hívta a polgármester a háborgó apát

Trágár kijelentései és vélt rasszizmusa miatt tüntett helyiek egy kisebb csoportja a  falu első embere ellen a Csongrád megyei Magyarcsanádon.

Záporoztak a vádak a magyarcsanádi polgármesterre szerda délután, a hivatala előtt tartott csendes tüntetésen.

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, a helyi hagyományőrző tánccsoport vezetője Sztáncs Ferenc szóváltásba keveredett Guba István polgármesterrel a néptáncosok önkormányzati támogatásával kapcsolatban. A vitában a cigány származású egyesületi vezető szerint a település első embere durva, rasszista megjegyzésekkel illette őt, ami miatt tüntetést szervezett a lemondatására.

A demonstráción körülbelül negyven ember vett részt; romák és nem romák vegyesen. Közülük többen fel is szólaltak. A polgármester vélt rasszizmusa mellett, stílusára, illetve az emberekhez való hozzáállása miatt érkezett panasz. Sztáncs Sándort, a tiltakozás egyik szervezőjét, a hagyományőrző csoport vezetőjének unokaöccsét a demonstráció után, telefonon értük el. Ő maga is beszélt a községvezetővel támadt konfliktusáról az egybegyűlteknek.

“A rendetlenkedő fiamat a polgármester bokszolni hívta. Később, amikor ezt szóvá tettem neki, engem is verekedni hívott. Azt mondta, rendezzük le a dolgot így, egymás közt”– ismételte meg portálunknak az ott elmondottakat.

A szervező egyébként sikeresnek értékelte akciójukat, annak ellenére, hogy fő céljukat, a polgármester lemondását nem sikerült elérniük.

Többször is hívtuk, hogy reagáljon az elhangzottakra, de nem akart kijönni hozzánk. A hallgatása azt jelzi, elismeri a vádakat – vélekedett a tüntető.

A fiú nagyon erősnek érezte magát az iskolában, én meg rászóltam, ha tényleg az, iratkozzon be hozzám az apátfalvi dzsiu-dzsicu vagy kempó edzésre. Ott levezetheti fölösleges energiáit – nyilatkozta a Makó Híradónak Sztáncs Sándor kijelentéseire reagálva Guba István polgármester. A falu vezetője elismerte, idegességében másnap valóban öklözni hívta a gyerek édesapját – aki korábban edzett a keze alatt, ám azt semmiképpen sem vehette fenyegetésnek.

A makói portál egy másik tiltakozó vádjaival is szembesítette. Egy nő szerint, amikor bevitt a hivatalba egy kérelmet, Guba István azt mondta neki, ha még egyszer kitöltetlenül viszi be, akkor “úgy picsán fogja rúgni, hogy azt sem tudja majd, merre szaladjon”. Guba István elmondta, az asszonnyal és családjával régóta összejárnak, és régi ismerősökként kölcsönösen, néha keresetlenebb szavakat is megengednek egymásnak.

A tiltakozás kapcsán kijelentette, politikai erőket sejt a háttérben. Szerinte ellenfele bíztatta fel az ellene tüntetőket, akik közül többen – például a főszervező Sztáncs Ferenc is – régi jó ismerőse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik