Szórakozás

Gyimesi cirkusz a Városházán

Az Együtt Szeged Frakció reagált Gyimesi tanácsnok úr vasárnapi levelére.

Nagy Sándor, önkormányzati képviselő reagált az Együtt Szeged Frakció nevében Gyimesi László levelére, “Gyimesi tanácsnok kompenzál” című nyílt levelében:

Nagy Sándor nyílt levele

“Gyimesi tanácsnok kompenzál

Gyimesi László tanácsnok a múlt héten két mutyigyanús előterjesztéssel élt a szegedi Közgyűlésen. Az egyikben egy nevesincs közvetítő cégen keresztül és meglepően drágán kívánt villamost venni. A másik előterjesztésben olyan feltételeket kívánt előírni a busztenderen, ami szinte elérhetetlenül megdrágítaná a tömegközlekedést a szegedieknek, mert leszűkítené a pályázók körét. Mivel ez utóbbi javaslatát még szabályosan módosítani és napirendre vetetni sem tudta, haragját most a polgármesteren tölti ki.

Amire fideszes sikerként hivatkozik, a lézerközpont projektje, az elindult partfal beruházás remélhetően elkészül. Megvalósításuk ötlete és a szükséges projektek kidolgozása a szegedi Fidesz nélkül történt, mint ahogy azok a döntések is, amelyek a megvalósítást lehetővé tették. Ehhez ráadásul nemhogy Gyimesi tanácsnoknak, de B. Nagy és Bohács képviselőknek sincs semmi köze. Amikor ez a projekt már tényleges fejlesztési feladat volt, B. Nagy László csak lehetőségként ismerte, Bohács Zsolt meg még annak sem. S ezek az urak most mind valamennyien annak dicsfényében próbálnak tündökölni, hogy bármi közük is van a projekthez, vagy bármit is tettek volna érte.

A Fidesz szegedi vezetője saját levelében egyetlen olyan fejlesztést nem tud megnevezni, ami az övé lenne, vagy csupán az általa vezetett szervezet terjesztett volna elő. Ezt persze lehet azzal kompenzálni, hogy támadja a város polgármesterét. Lehet támadni azokat az embereket, közösségeket, akik évek során nagyon sokat dolgoztak a város különböző fejlesztésein. Közismert, hogy az elmúlt években több százmilliárd forintnyi fejlesztés történt a város gazdálkodó szervezeteinek, meghatározó intézményeinek köszönhetően. Amikor Szeged Polgármestere azt mondja, hogy büszke az utóbbi években lezajlott, több mint 200 milliárd forint fejlesztésre, ezt okkal jelentheti ki.

Gyimesi László és a Fidesz is lehetne büszke a városára, de a politikai kampány kedvéért megfeledkeznek a legegyszerűbb lokálpatriotizmusról. Gyimesi, Bohács, B. Nagy lehetett volna részese a közös munkának, de évek, lassan évtizedek óta a fejlesztések támadására, gáncsolására építik politikai karrierjüket. Aztán ami mégis megvalósul, azt megpróbálják saját eredményükként bemutatni. Így volt ez számos szegedi beruházással, és így van ez a Fidesz kormány által kétszer megállított, majd újraindított lézerközponttal is.

Gyimesi tanácsnokkal egy dologban érthetünk csak egyet: a szegediek tudják a választ, hogy ki az aki tett a városáért, és ki az aki csak a támadásban és a mutyiban jeleskedett.”

Nagy Sándor és Gyimesi László

Gyimesi László nyílt levele

Erre a levélre érkezett a válasz:

“Polgármester Úr, mit tett?

2014. február 14. napján Szeged jelenlegi polgármestere otromba politikai cirkusz és hangulatkeltés jellegű felütéssel nyitotta meg a város közgyűlését. Útszéli stílusban Szeged országgyűlési képviselőit tette felelőssé saját városvezetői kudarcaiért. Agresszív és durva hangneme minden jóakaratú embert gondolkodásra kell, hogy késztessen.

Ha Klebelsberg élne – adná a Jóisten, hogy lenne egy ilyen zsinórmértékünk ebben a helyzetben –, biztosan ráncolná szemöldökét: „Mi folyik itt a városban?”. A városvezetőnk médianyilvánosan, minden jó ízlés határát átlépve, szemérmetlenül meztelenítette magát politikailag. Kampányolt, visított, dörömbölt, borított mindent a porcelánboltban ma is. Ez egyébként már egy jó ideje tapasztalható tragikus jelenség. Persze mindez érhető, hisz nehéz a helyzete. Ott ül nyakábanSimon Gábor 240 milliós ügye és Gyurcsány Ferenc, itt vannak a lakossági panaszok arra, hogy városunkban fullasztóan nincsenek munkahelyek, és hogy valós városfejlesztési stratégia nélkül, ad-hoc módon, „nokiás dobozokkal” intézett pályázati pénzekkel, látszatberuházások zajlottak 2002 óta. Ez ma már nyilvánvaló. Mára pedig immár emberi mivoltából is kifordulva erősítené saját politikai pozícióját. A szegediek látják a vezetői magatartást, amely már távol áll attól, hogy komolyan vehető legyen egy felelős városvezetőtől.

Elég a politikai cirkuszból, elég a hangulatkeltésből!

A kompetenciák nélküli, stratégiai gondolkodást, tehetséget és átlátó képességet mellőző városirányítás miatt városunk egyre csak távolodik az ország többi nagyvárosától. Debrecen, Győr, Kecskemét, de ma már Miskolc és Pécs is ellépett tőlünk. Máshol sorra nyílnak az ipari és K+F nagyberuházások. E közben Szegedről elvándorolnak a cégek és a fiatalok. Szeged polgármestere ez alatt a város országgyűlési képviselőit vádolja semmittevéssel. Hosszan lehetne sorolni, hogy mit tett B. Nagy László és Bohács Zsolt Szegedért 2010 és 2014 között, ezért csak néhány dolgot emelek ki. Adósságkonszolidáció, ELI, új klinikai tömb, megújuló árvízi partfal, a Dóm teljes rekonstrukciója.

A kormány februárban megszabadítja Szegedet attól a hatalmas adósságtól, amit szocialista polgármesterünk rakott a nyakunkba. Botka László vezetése alatt ötszörösére (!) emelkedett Szeged adósságállománya, s az a végén már a 30 milliárd forintot ostromolta. Az elmúlt héten pedig Magyarország miniszterelnöke rakta le Szegeden az ELI alapkövét, és elindul az építkezés a – Gyurcsány-Bajnai kormány utolsó, választási-politikai blöffjeként, valós tartalom, de leginkább a hozzárendelt pénz nélkül meghirdetett – projekten, amit az Orbán-kormány mentett meg. Egyik sem ment volna B. Nagy és Bohács nélkül. Ha a két képviselőnk semmi mást nem tett volna, csak az adósságban fuldokló városunk tartozásait lenullázza, már többet tettek volna Botka összes eredményénél.

Ez idő alatt polgármesterünk továbbra sem azon dolgozik, hogy a város gazdaságában tapasztalható káros folyamatokat megállítsa és visszájára fordítsa, hanem a szegediekhez – közpénzen – kijuttatott kiadványában éppen most ígéri meg saját pályafutása során immáron negyedik (!) alkalommal a fedett uszoda és a harmadik híd megépítését… Mindezt úgy, hogy a megbízhatatlansága, politikai stílusa és összeférhetetlensége miatt a kormányzat egyáltalán nem tekinti partnernek, azaz ezek az ígéretek komolytalan és inkompetens szólamok csupán. 12 éve volt Botka Lászlónak, hogy felépítse Szeged gazdaságát. Kudarcot vallott.

Be kell látnunk, Szeged mára egy folyamatosan szegényedő várossá vált. Miközben az egyharmadával kisebb Győr helyi adóbevétele eléri a húszmilliárdot, addig Szegedé a tízet sem. Alig van termelő munkahely, a szolgáltató iparágak helyzete pedig mindig sérülékeny.

Ha végiggondoljuk, igazából nem is kell válaszolni a levél elején feltett kérdésre, hisz az költői. A valódi választ majd Szeged lakossága mondhatja ki.

Dr. Gyimesi László, elnök, Fidesz szegedi szervezete”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik