Szórakozás

Elindult a választási aláírásgyűjtés

Az idei választáson már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteni annak, aki szeretne indulni, hanem ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszereznie. Ezt mától gyűjthetik.

Hétfőtől kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdődik az áprilisi országgyűlési választás aláírásgyűjtése.

A választáson indulni szándékozó pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnál kell igényelniük az ajánlóíveket. Az igényléseket már leadhatták korábban is a pártok és a jelöltként indulni szándékozók, de a választási irodákban csak péntek óta lehet kinyomtatni az íveket.

Azok a jelöltek és jelölőszervezetek, amelyek péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfőn munkakezdéskor vehetik át az íveket, ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó az aláírásgyűjtés.

Nem lehet zaklatni

Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek március 3-áig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást.

Ajánlásokat a választópolgárok zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja, hogy munkahelyen, munkavégzés közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helységeiben gyűjtsék azokat.

A választópolgároknak nagyon kell figyelniük az ajánlóívek aláírásakor, egyrészt arra, hogy a választókerületek átalakítása miatt nem mindenki a korábban megszokott választókerületben jogosult választásra. Másrészt arra is figyelniük kell, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik