Szórakozás

Országok furcsa szokásai Valentin-napon

A Valentin-nap a szeretet, a szerelem ünnepe, amit országonként különböző módon fejeznek ki.

Február 14-e a szerelmesek napja, legalábbis így terjedt el a köztudatban, többnyire az amerikai mintát követve. Magyarországon 1990-es évektől kezdett népszerűvé válni, majd szép lassan szokások fonták körül. Ezen a napon a szerelmesek megajándékozzák egymást és romantikus programokkal ünneplik boldogságukat. Ahogy az lenni szokott, az egyedülállók többsége pedig, ahol csak lehetőségük nyílik rá, elmondják nem tetszésüket a Valentin-nappal kapcsolatosan.

Ahány ország, annyi szokás, így ünneplik máshol a Valentin-napot:

Japán

Japánban érdekes módon február 14-én a nők ajándékoznak csokoládét férjüknek, de akár férfi ismerősüknek vagy munkatársuknak is. Majd egy hónappal később a bizonyos White Day-en fehér csokit kapnak viszonzásként. A Valentin nap és a White Day mellett a félszigeten van egy Black Day is: aki február 14-én és március 14-én sem kapott ajándékot, az április 14-én „gyászolja” ezt és jajagmyeont eszik, egy fekete szósszal készített tésztát.

Olaszország

Itáliában a szerelmesek főként hidakon vagy folyóknál, tavaknál találkoznak. Ezeken a helyeken, az erre a célra kitett biciklitárolókra tesznek lakatot, amire ráírják nevük kezdőbetűjét. Ezután a párok kívánnak, majd a kulcsokat a vízbe dobják.

Finnország

A finnek a Valentin napot a „barátság” napjaként ünneplik, képeslapot küldenek vagy kisebb ajándékot adnak át egymásnak azok, akik a másikat szimpatikusnak találják. Ez a szimpátia azonban nem erotikus jellegű.

Lengyelország

A lengyelországi Chełmno plébániatemplomában évszázadok óta őriznek egy Szent Bálint-ereklyét. Chełmnóban február 14-én minden évben hagyományosan megünneplik a vértanú és a szerelmesek ünnepét.

Szlovénia

A szlovénoknál a szerelmesek napja hivatalosan március 12-re esik. Február 14-én ők a földekre mennek, hiszen ez, a mezőgazdasági munkák kezdésének napja: úgy tartják, hogy a növények, zöldségek ekkor kezdenek el nőni a földben, és egyébként is, Valentin a szlovénoknál a tavasz védőszentje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik