Szórakozás

„Teccő baba, kő kóla?” – Ki tud itt még udvarolni?

szerelmespár (szerelem, szerelmesek, párkapacsolat, udvarlás, )
szerelmespár (szerelem, szerelmesek, párkapacsolat, udvarlás, )

Régen randevú, ma chatszoba. Régen rózsacsokor, ma meghívás egy kólára. Régen bókok, ma füttyögés a nő után. Pedig inkább az kéne, ha a férfiak manapság ismét tudnának udvarolni, a nők pedig hagynák, hogy udvaroljanak nekik.

Ezt állítják párkapcsolati szakértőink, Pap Csilla, Egey Tímea és Fischer Imre, finoman utalva ezzel a Valentin-nap mára külsőségekbe merevedett kultuszára is.

A kérdés amit most körbejárnak, hogy vajon mennyit udvarolnak ma a férfiak?

– Semennyit, mert a nők már a második randin megfogják azt a bizonyos szervüket… – ad rögtön frappáns és lényegre törő választ Fischer Imre pszichológus, mediátor. – A férfiak abban a kényelmes helyzetben vannak manapság, hogy gyakorlatilag alig kell valamit tenniük egy nő megszerzéséért. Ennek okát több összetevőben kereshetjük: igen sok hölgy úgy érzi, inkább legyen valakije, mint hogy egyedül éljen. A kapcsolatfüggők a biológiai órájuk ketyegését figyelve azonban éppen arról mondanak le, hogy reménybeli párjuk meghódíthassa őket, hogy igazi erőfeszítéseket tegyen. A hölgyek nagy része túl korán behódol, de ennek oka lehet az is, hogy igazából nehéz manapság eldönteni, anya, házastárs akar-e lenni valaki, vagy netán politikus, esetleg szingli.

Elkényelmesedtek az urak

– Mintha nem engednénk, hogy nőként kezeljenek minket – veszi át a szót Egey Tímea pszichológus, aki a probléma egyik gyökerét az önismeret hiányában látja. – Kéne a romantika? Persze. Csakhogy a romantikus férfi ma nem trendi, sajnos. A kapcsolatok zátonya, hogy nem hagyják a felek kibontakozni az érzelmi részt – sőt, el sem jutnak odáig. Sokan úgy vannak vele, hogy jobb letudni a szexet előre, aztán ismerkedni – de a legtöbb esetben ez a sorrendiség aztán nem működik, „visszaüt”. Igaz, a szexuális vonzódásnak kezdettől ott kell lennie két ember között, máskülönben nincs meg a „kémia”.

Nem figyelünk egymásra

– Ami az udvarlást illeti, az világosan észrevehető, sokszor mennyire nem figyelnek egymásra a párok – mondja Fischer Imre. – Mindenki ismeri a helyzetet, amikor egy férfi csak toporog: jaj, névnapja/születésnapja lesz a feleségemnek/barátnőmnek, de fogalmam sincs, mivel lepjem meg… Ilyenkor jól jöhet az, ha egész évben fókuszálunk az ezzel kapcsolatos apró momentumokra. Megáll a szeretett nő egy kirakat előtt és hosszan szemlél egy kis ékszert, vagy egy könyvet? Ha a férfi megjegyzi, nem lesz gond meglepetéseket szerezni.

Pap Csilla lélekgyógyász szerint az udvarlás és a meglepetés gyakran a kreativitásban érhető tetten.

Balról jobbra: Pap Csilla, Fischer Imre és Egey Tímea. Fotó: Nagy Norbert/HírBeleBumm

– Egy ismerősöm nagyon szeretett volna felköszönteni egy számára kedves hölgyet Valentin-napkor, de éppen előző este rosszul lépett és eltörte a bokáját. De a pasi még gipszben, ágyban fekve is képes volt elintézni, hogy a nő másnap megkapja a munkahelyén a csokor virágot. Nem kell mindig nagy dolgokra gondolni. Lehet, valakinek az lesz az igazi ajándék, hogy a párja lemosatta a kocsiját, vagy meggyújtott egy mécsest este a vacsoránál és megkérdezte, mi történt vele aznap. Különösen izgalmas a nők számára, hogyha egy férfi így telefonál: „Tíz perc múlva ott vagyok érted!” Igen, mi, nők még mindig azt szeretnénk, hogy a férfi jöjjön el értünk és vigyen magával a karjaiban!

Mindenkinek más a szeretetnyelve

– Keveset beszélünk arról manapság, mennyire különböző az emberek szeretetnyelve, pedig ez nagyon lényeges lenne, hiszen segíthet megérteni azt, miért érdemes és kell minden nőnek máshogyan udvarolni – hangsúlyozza Egey Tímea. – Van, akit a hasán keresztül, egy finom vacsorával lehet elvarázsolni, míg másnak arra lenne a legnagyobb szüksége, hogy a párja – függetlenül Valentin-naptól, de akár akkor is – leüljön vele szemben és feltegyen néhány nagyon fontos kérdést. „Te most hányast adnál a kapcsolatunk biztonságára? A szexuális életünkre? A közöttünk lévő kommunikációra?”

“Kellesz nekem, mint csapágynak a gépzsír”

– Nagyon különbözőek vagyunk az udvarlásban – teszi hozzá Fischer Imre, akinek volt igazi, racionális mérnök páciense, olyan valaki, akiről lerítt: a műszaki megoldások embere.

– Máig kedves példám az ő udvarlási szövege, ugyanis azzal bókolt a hölgynek, akit szeretett volna meghódítani: „Kellesz nekem, mint csapágynak a gépzsír! Ilyenkor nem árt, ha a partnerünk is hasonló beállítottságú…

Csilla tippje: Apróságok, ötletek vigyék előre a hétköznapokat! Néha elég egy kocka csoki a benzinkútról, de azt szeretettel átadva…

Imre tippje: Őszinte kommunikáció és odafigyelés a részletekre.

Tímea tippje: Hagyja a nő az udvarlást – és az ajtónyitást, az előre engedést, a meghívást  is -nyugodtan a férfira!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik