Szórakozás

Őrizetben maradnak a halálra éheztetett kisfiú szülei

agardi-anya(2)(960x640).jpg (fényevők, )
agardi-anya(2)(960x640).jpg (fényevők, )

A gyermek anyját és apját különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel gyanúsítják.

A Székesfehérvári Járásbíróság az ügyészség indítványa alapján további két hónappal meghosszabbította három gyanúsított házi őrizetét a halálra éheztetett agárdi kisfiú ügyében – közölte honlapján a Székesfehérvári Törvényszék csütörtökön.

A másfél éves Benjamin azért halt meg, mert hónapokon keresztül alig adtak neki enni és inni. Az április 14-én kiérkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. Félévesen még hat kiló volt, halálakor már csak négy és fél.

A vállalkozóként dolgozó, jó körülmények között élő házaspár orvost és védőnőt nem engedtek be a házba, a szociális ellátást visszautasították.

A szülők feltehetően nem azért nem adtak enni a gyereknek, mert nem volt pénzük, hanem azért, mert abban hittek, hogy elég az, ha fénnyel táplálják. A kisfiút természetgyógyász kezelte, kézrátétellel és különböző csodacseppekkel, jelenleg ő is házi őrizetben van.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat később közleményben arról tájékoztatott, hogy a területi védőnő eleget tett a gyermekjóléti szolgálattal szembeni jelzési kötelezettségének, a vizsgálat pedig nem tárt fel olyan körülményt, amellyel a védőnő a tragédiát megelőzhette volna.

Orvosszakértői vélemény szerint a háziorvos is hibázott. Többször is látta a csont és bőr, vízfejűségben szenvedő kisfiút, mégsem tett semmit, és hivatalos bejelentést sem tett róla. Mulasztása sértette a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz, végső soron az élethez való jogát, állapította meg az alapjogi biztos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik