Szórakozás

Tízmillióval tartoznak a gátépítőknek

A Közgépet is magába foglaló Zsurmó Konzorcium újította fel a csongrádi partfalat, de a helyiek úgy tudják, nem ők, hanem az egyik alvállalkozójuk késik a pénzzel.

Január végén adták át a közel másfél milliárd forintból felújított csongrádi partfalat. Az uniós forrásból finanszírozott beruházás fővállalkozója a Kötiviép B Kft., a Közgép Zrt. és a Hídépítő Special Kft. alkotta Zsurmó Konzorcium volt.

A tendert 2012 őszén az ötödik közbeszerzési pályázaton nyerte el a társulás. A legfőbb vetélytársuk, a KÉSZ cégcsoport volt, melynek vezetői akkor fideszes politikusoknál tiltakoztak a döntés, illetve pályáztatást lefolytató Ati-Vizig ellen.

Tízmillióval tartoznak a gátépítőknek
(Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

A konzorcium 2013-ban helyi alvállalkozókat bízott meg a gátrekonstrukcióval, a tényleges munkát végző építőipari cégekig azonban a mai napig nem, vagy csak nagyon nehezen jutott le a pénz.

Tavaly szeptemberben – a felújítás befejezése után, de még az átadás előtt – a Délmagyarország című napilap arról írt, a falat építő kőművesek az építmény visszabontásával fenyegettek, arra az esetre, ha nem kapják meg a több tízmillió forintnyi elmaradt járandóságukat. Mint mondták, a műszaki átadás előtt még az övék a beépített anyag.

Most, két héttel a partfal felavatása és néhány tétel törlesztése után összesen tízmillió forinttal tartoznak nekik. Egy a munkálatokban részt vevő vállalkozó a napokban azt nyilatkozta, úgy tudják köztes cégeknél akadt el a pénz. Mivel az átadás megtörtént, a téglafal megbontása már aligha lehet megoldás a problémájukra.

A csongrádi partfal felújítási munkálatairól részletesebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik