Szórakozás

Bűnmegelőzési egyetemi képzés indul az SZTE-n

A képzés a "Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és az áldozatsegítés érdekében"című projekthez kapcsolódik.

A kurzusindító órát február 12-én, délután 4 órakor rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kara (ETSZK), amelyen jelen lesz többek között B. Nagy László kormánymegbízott, dr. Szabó Gábor, az egyetem rektora, dr. Barnai Mária és Marsi István dékánok, dr. Lukács János r. dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány és dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök.

Az elmúlt évben másfélszáz hallgató jelentkezett a Nem vagyunk egyedül című kúrzusra, amelyet a „Csongrád megyei összefogás az áldozattá válás megelőzése és áldozatsegítés érdekében” program támogatásával indított az SZTE. képzés során olyan fiatalok felkészítését segítették a szakemberek, akik majdani munkájuk során bűncselekmények áldozataival kerülhetnek kapcsolatba.

20 óra elmélet, 20 óra gyakorlat

Az ETSZK és a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) hallgatói körében hirdették meg az Áldozatvédelem-áldozattá válás és megelőzésének alternatívái című 40 órás kurzust, amely 20 óra elméleti és 20 óra gyakorlati – kommunikációs, problémamegoldó, kapcsolatteremtő – felkészítésből áll. Az elsőév kedvező tapasztalatai alapján a 2013/14-es tanév második félévében közel kétszáz hallgató vette fel a kurzust és létszámnak a terem befogadó képessége szab határt.

Orvos, pedagógus, védőnő

Mindenki által ismert tény, hogy míg a hivatalos személynek jogszabályi felhatalmazás kell ahhoz, hogy egy lakásba belépjen, addig számos civil szakma képviselői teszik ezt meg munkakörük gyakorlása során. Ilyen például a védőnő, a pedagógus és az orvos is. Ezek a szakemberek megnyerhetők a társadalmi bűnmegelőzés gondolatiságának, és pályájuk során, évtizedeken keresztül lehet számítani segítő tevékenységükre.

A program egyik célja az volt, hogy a Szegeden tanuló közel 30 ezer egyetemi és főiskolai hallgató közül felkészítsék a gyakorlati munkára az olyan szakon tanulókat, akik affinitással rendelkeznek a bűnmegelőzés, és az áldozatsegítés kérdésköre iránt.

A kurzus hallgatói képesek lesznek arra, hogy:

– Az áldozatvédelem-áldozattá válás megelőzése.

– Megismerjék a jelenség kezelésére szolgáló európai és magyar jogi normákat.

– Felismerjék a családon belüli bántalmazás személyiségjegyekhez kapcsolódó magatartását.

– A jelenség felismerésekor legyenek képesek a lehetséges együttműködő partnerek bevonásával annak megelőzésére vagy végetvetésére.

– Az áldozattá válás megelőzése érdekében végzett felvilágosítás megszervezésére és végrehajtására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik