Szórakozás

Fel is gyorsíthatja a rák terjedését a túl sok vitamin

A vitaminoknak, antioxidánsoknak régóta betegségmegelőző hatást tulajdonítanak. Azonban bizonyos esetekben jobb mérlegelni, mit szedünk be, az antioxidánsok ugyanis többet árthatnak, mint használnak - derült ki egy kutatásból.

Egy nemrég publikált svéd kutatás eredményeiből kiderült, hogy a nagy mennyiségű antioxidáns nemhogy megelőzi a tüdőrák kialakulását, de felgyorsítja annak terjedését, ráadásul a daganatok mérete is nagyobb lesz – írja a Házipatika.com.

A kísérletben egerek egy csoportjának E-vitamint és acetilciszteint (mindkettő gyakori antioxidáns) adtak olyan arányban, amilyenben ezek az emberi multivitaminokban is vannak, mígy a kontrollcsoport semmilyen plusz étrend-kiegészítőt nem kapott. Kiderült, hogy az anitoxidásokat kapó egereknél háromszor annyi tumor alakult ki, mint a kontrollcsoportba tartozó egereknél, ráadásul feleannyi ideig éltek. A daganatok mérete is jóval nagyobb volt. A kutatók később emberi tüdősejteket használva is megerősítették az eredményeket.

Bergo professzor szerint a legnagyobb veszélyben a COPD-ben szenvedők vannak. “Sok COPD-s korábban dohányzott, így mindenképpen nagyobb esélye van a tüdőrákra. Emellett az acetilciszteint gyakran ajánlják nekik, mert váladékfelszabadító hatása van” – mondta.

A kutatás társszerzője, Per Lindahl professzor szerint a kutatás eredményei miatt nem szabad abbahagyni a vitaminok szedését, mindössze körültekintőbbnek kell lenni.

“Könnyen előfordulhat, hogy valakiben már ott fejlődik egy apró daganat, csak még nem tud róla. Az antioxidánsok pedig felgyorsíthatják ennek a fejlődését. Éppen ezért, a rizikócsoportba tartozóknak, például a dohányosoknak érdemes megfontolni, hogy milyen étrend-kiegészítőt szednek” – mondta, de azt is hozzátette, mindenképpen további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelmű ajánlásokat fogalmazzanak meg. Többek között arra kíváncsiak, milyen hatással vannak az antioxidánsok más, már kialakult daganattípusokra, illetve arra, hogy a túl sok antioxidáns hozzájárul-e bizonyos daganatos betegségek kialakulásához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik