Szórakozás

Vásárhelyi városatyák a makói testületin

Frankó Máté

2014. 02. 06. 12:23

Háromórás vita kórházügyben.

Kallai Árpádot, a makói-vásárhelyi kórházak főigazgatóját fogadta szerdán a Maros-parti város testületi ülése. A Makói Híradó beszámolója szerint a plénumon részt vett – meghívás, illetve előzetes egyeztetés nélkül – Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, Korsós Ágnes címzetes főjegyző, valamint Havasi Katalin, a vásárhelyi önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke is.

A kórházigazgató egy bő órás előadásban ismertette a makói egészségügyi intézmény elmúlt évi számait. Elmondta, 2012-höz képest nőtt a kórházi dolgozók száma, közel háromszázzal több fekvőbetegük volt a makói intézményben, mint két évvel ezelőtt, valamint a járóbetegek száma is jelentősen emelkedett. Kiemelte, az általuk készített felmérés szerint a betegek elégedettsége is nőtt. A múlt évi fejlesztésekről, valamint a jövőben tervekről szólva elmondta, tavaly több mint 180 millió forintot fordított a kórházvezetés makói beruházásokra, az elkövetkező 5-6 évben pedig további, milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket terveznek.

Kallait az adatok ellenére sem kímélte a testület. Kérdezték, többek közt a 2012 nyarán megszüntetett gyermekosztályról, az ágyneműhiányról, a két kórház adósságállományáról, valamint az intézmények közti hierarchiáról is.

Az igazgató az első kérdésre válaszul elmondta, fokozatosan erősítik a gyermekellátást. Nemrég 24 órás ügyeletet, gyermek gasztroenterológiai és endokrinológiai szakrendelést indítottak, valamint gyermek pulmonológia szakellátást is terveznek a közeljövőben. A textilhiány kapcsán elhangzott, a vásárhelyi kórház alapítványa vásárolt az intézménynek paplanokat a probléma megoldására.

A tartozásokról az igazgató elmondta, a két intézmény tavaly fennállt 517 millió forintnyi, 60 napon túli számlatartozásait rendezték, valamint hangsúlyozta, semmilyen alá-fölérendeltségi viszony nincs a kórházak között. Egymással együttműködésben, azonos célok szerint működnek.

A főigazgató mellett a vásárhelyi városvezetés képviselőit is megszólította a testület. Buzás Péter makói polgármester arra volt kíváncsi, van-e valamilyen céljuk a látogatással. Almási István elárulta, csak azért jött, hogy személyesen hallgassa meg az igazgatót, ugyanakkor hozzátette, egy kávé mellett, nyugodtabb környezetben szívesen egyeztetne a két város közötti vitás kérdésekről kollégájával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.