Szórakozás

Vásárhelyi városatyák a makói testületin

Háromórás vita kórházügyben.

Kallai Árpádot, a makói-vásárhelyi kórházak főigazgatóját fogadta szerdán a Maros-parti város testületi ülése. A Makói Híradó beszámolója szerint a plénumon részt vett – meghívás, illetve előzetes egyeztetés nélkül – Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere, Korsós Ágnes címzetes főjegyző, valamint Havasi Katalin, a vásárhelyi önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke is.

A kórházigazgató egy bő órás előadásban ismertette a makói egészségügyi intézmény elmúlt évi számait. Elmondta, 2012-höz képest nőtt a kórházi dolgozók száma, közel háromszázzal több fekvőbetegük volt a makói intézményben, mint két évvel ezelőtt, valamint a járóbetegek száma is jelentősen emelkedett. Kiemelte, az általuk készített felmérés szerint a betegek elégedettsége is nőtt. A múlt évi fejlesztésekről, valamint a jövőben tervekről szólva elmondta, tavaly több mint 180 millió forintot fordított a kórházvezetés makói beruházásokra, az elkövetkező 5-6 évben pedig további, milliárdos nagyságrendű fejlesztéseket terveznek.

Kallait az adatok ellenére sem kímélte a testület. Kérdezték, többek közt a 2012 nyarán megszüntetett gyermekosztályról, az ágyneműhiányról, a két kórház adósságállományáról, valamint az intézmények közti hierarchiáról is.

Az igazgató az első kérdésre válaszul elmondta, fokozatosan erősítik a gyermekellátást. Nemrég 24 órás ügyeletet, gyermek gasztroenterológiai és endokrinológiai szakrendelést indítottak, valamint gyermek pulmonológia szakellátást is terveznek a közeljövőben. A textilhiány kapcsán elhangzott, a vásárhelyi kórház alapítványa vásárolt az intézménynek paplanokat a probléma megoldására.

A tartozásokról az igazgató elmondta, a két intézmény tavaly fennállt 517 millió forintnyi, 60 napon túli számlatartozásait rendezték, valamint hangsúlyozta, semmilyen alá-fölérendeltségi viszony nincs a kórházak között. Egymással együttműködésben, azonos célok szerint működnek.

A főigazgató mellett a vásárhelyi városvezetés képviselőit is megszólította a testület. Buzás Péter makói polgármester arra volt kíváncsi, van-e valamilyen céljuk a látogatással. Almási István elárulta, csak azért jött, hogy személyesen hallgassa meg az igazgatót, ugyanakkor hozzátette, egy kávé mellett, nyugodtabb környezetben szívesen egyeztetne a két város közötti vitás kérdésekről kollégájával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik