Szórakozás

Megviseli a gemenci vadállományt a szeszélyes tél

24.hu
24.hu

2014. 02. 06. 10:33

Fokozottan védi a vadállományt az elmúlt időszak kedvezőtlen időjárási viszonyai miatt a Gemenc Zrt. A hó és a fagy miatt már emelt adagú takarmánnyal etetik az állatokat Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében működő erdőgazdaság szakemberei.

A Gemenc Zrt. tervszerű vadgazdálkodásának köszönhetően nincsenek veszélyben az erdei állatok. Már nyáron felkészült az erdőgazdaság a keményebb télre, többek között ekkor töltötték fel a szénaetetőket. Az erdőterületeken folyamatos, rendszeres a vadetetés, azonban a nagy fagyok beálltával az eddigi kétnaponkéntit felváltották napi etetésre, sőt a nádasokra, mezőgazdasági területekre, erdőfoltokra is kiterjesztették a takarmányozást. A hideg idő miatt egyre több takarmány szükséges a gemenci vadállomány jó kondíciójának megtartásához. A takarmányt a vadászok lovas fogattal vagy éppen traktorral viszik a vadetetőkhöz.

A szarvasok és az őzek nehezen találnak természetes takarmányt, ezért a vadászoknak szakszerűen kell pótolni a szálastakarmányt. A nagyvadak főleg lucerna szénát és almatörkölyt kapnak. Az apróvadak sem maradnak ki a gondos és rendszeres etetésből. A nyulak, a fácánok és a foglyok szemes takarmányt, főleg kukoricát kapnak. A téli időszakban elvégzett nemes nyár, fehérnyár és fűz állományok termeléséből keletkező ágak kérge a szarvasok számára nagyon fontos takarmány, főleg jelentős vitamin és nyomelem tartalma miatt, mindamellett, hogy ezen kérgek nagyon kedvelt csemegéi a gemenci gímszarvasoknak.

A tervszerű vadetetés mellett, a könnyebb megközelíthetőség érdekében, folyamatosan hómentesíti a vadetetők környékét és a hozzájuk vezető utakat az erdőgazdaság. Ilyenkor rendszeresen történik a területen található jégpáncél összetörése, melynek segítségével megelőzik azt, hogy a szarvasok, őzek az élesre fagyott jégben elvágják a lábukat.

Ugyancsak a téli vadgazdálkodás része az állatállomány gyarapodásának elősegítése. Idén már megellettek a vaddisznó kocák, ezért a szakemberek nagyon figyelnek arra, hogy a lehető legnagyobb nyugalomba ápolják a vackokban az anyakocák a kismalacokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.