Szórakozás

Különös haláleset

Nem csak a műszaki hiba és nyílt láng okozhat tüzet!

Tegnap hajnalban egy idős ember halt meg saját házában Bodajkon, a Peske közben. Mire a gondozónője reggel rátalált a férfira, már nem lehetett rajta segíteni. A halál oka füstmérgezés volt, pedig mire a móri tűzoltók kiértek már nem égett semmi.

A különös esetre a katasztrófavédelem egyik munkatársa ad magyarázatot:

– Mindig, amikor haláleset történik egy tűzesetnél, a katasztrófavédelemnek jogszabályi kötelezettsége tűzvizsgálati eljárást indítani. Nem példa nélküli, hogy a felcsapó lángok emberi beavatkozás nélkül kialszanak és a környezet rövidebb-hosszabb idő elteltével csak a következményeket veszi észre – mondta el Farkas-Bozsik Gábor, a megyei katasztrófavédelem szóvivője.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A százados azt is elmagyarázta, hogyan történhet ez: Abban az esetben, ha zárt térben, ─ amely lehet egy szoba is ─ viszonylag kis energiájú gyújtóforrás okozza a tüzet, pl.: égő cigarettacsikk, fűtőtestre terített textília, világítótest bekapcsolt izzója, az égés is jellemzően lassan terjed, és közben elhasználja a rendelkezésre álló oxigént a környezetében lévő levegőből. Ennek az lesz az eredménye, hogy a folyamat úgynevezett izzó-parázsló jellegű lesz, és idővel ez is kialszik, hiszen nem lesz elég oxigén az égéshez. Így azonban a kis tűzkár mellett nagy mennyiségben képződnek erősen mérgező füstgázok, amelyek rövid idő alatt fulladásos halálhoz vezethetnek. Tisztában kell lenni azzal, hogy nem csak műszaki hiba és nyílt láng okozhat tüzet, hanem a fentiekben ismertetett körülmények bármelyike. Amennyiben ismerjük a potenciális veszélyforrásokat, akkor gondos, előrelátó magatartással védekezni is tudunk ellenük, így elkerülhetjük a tragédiákat.

Természetesen az ismertetett lehetőségek nem a bodajki tűzeset körülményeit taglalják, hiszen ezeket a folyamatban lévő tűzvizsgálat fogja kideríteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik