Szórakozás

Jár a felfüggesztett bírónak a fizetés büntetőügye alatt is

24.hu
24.hu

2014. 01. 30. 13:09

Az Alkotmánybíróság szerint másfélmillió jár a vesztegetéssel vádolt bírónak.

Alaptörvény-ellenesnek ítélte, és ezért megsemmisítette az Alkotmánybíróság a szegedi Kúria ítéletét abban az ügyben, melyben a vesztegetéssel gyanusított N. Norbert szegedi bíró munkabérét letiltotta.


fotó: Iványi Aurél

2011 őszén gyanusították meg az ügyvéd K. Zoltánt, hogy megvesztegette a bírót annak érdekében, hogy ügyfelei kedvezőbb ítéletet kapjanak. Az ügyvéd előzetes letartóztatásba került, a bírót pedig felfüggesztették állásásból és a kényszerintézkedés idejére a munkabérét is letiltották. Ő azonban munkaügyi perben támadta meg a döntést.

Az első és másodfokú ítéletek a munkáltató lépését jogosnak találták, azonban az Alkotmánybíróság most ellenkezően döntött, ezért mintegy másfélmillió forint elmaradt fizetés és kamata jár törvényesen a megvádolt bírónak. A határozat szerint a bírói függetlenség nem a bíró kiváltsága, hanem a jogkeresők érdeke. Amikor a Kúria az indítványozó bíró részére nem ítélte meg illetményét, korlátozta a bírói függetlenséget.

A büntetőügyben az idén tavasszal hozhatják meg az első fokú ítéletet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.