Szórakozás

Hummeres rendőrgázolás: áprilisban ítélet

A mai bírósági tárgyaláson egyebek közt az derült ki, örülhet az osztrák férfi, hogy nem bénult le.

Thomas B. 2012. október 11-én gázolta halálra Kenéz Imre rendőrjárőrt Hummer terepjárójával, amikor meg akarták állítani. További előzmények itt

A Szegedi Törvényszék tavaly október 22-én kezdte meg a Hummeres-gázolóként ismertté vált osztrák férfi tárgyalását. Majdnem három hónapos szünet után a múlt héten kezdődtek újra a tárgyalások.

Legutóbb a szakértői vizsgálatok alapján az derült ki, hogy a terepjárós Tomas B. szándékosan ütötte el a motoros járőrt, ki tudta volna védeni az ütközést. És arra sem találtak bizonyítékot, hogy könnygázzal vakítoták volna el az osztrák férfit.

Ma a fegyver és az orvosszakértői vizsgálatot ismertették.

Majdnem gerincen lőtték

Hegyi István fegyverszakértő megállapította, hogy az osztrák férfit négyszer találták el – a térdén, a csípőjén, a combján, és a jobb kezén – de egyik találat sem volt életveszélyes. A szakértő megállapította, a másik járőr 10-et lőtt a gázolóra. Szabó Árpád orvosszakértő pedig elmondta, hogy a Hummer sofőrje előredőlt a kocsi ülésében, különben az egyik lövés gerincen találta volna.

A rendőr túlélhette volna?

Kereszti Éva és Szabó Árpád szerint Kenéz Imre halálát a nyúltagy, illetve a szív és a tüdő a mellkas összenyomásából eredő sérülése okozta. Ezek a sérülések feltételezhetően akkor keletkeztek, amikor a terepjáró szemből elütötte a rendőrt, a férfi rázuhant motorjára, és a Hummer átment rajta. Az áldozat a két jármű közé szorult.

Kenéz Imre tehát nem a földre, hanem a motorra zuhant, ezért tudta a Hummer őt összenyomni. Ha a földre esett volna, a több mint 40 centiméteres hasmagasságú jármű nem nyomja agyon.

Áprilisban születhet ítélet

A bíróság április 15-én szakértőket hallgat meg, ha a bizonyítás befejeződik április 22-én a perbeszédekre kerülhet sor, április 24-én pedig ítélethirdetés várható.

A bíróság elrendelte a közlekedési szakértői vélemény kiegészítését. Ehhez megjavítják az osztrák férfi  – gázolás során megrongálódott – terepjáróját, hogy a szakértő a feltételezett 29-33 kilométeres óránkénti ütközési sebességnél is megvizsgálja, megfelelően kormányozható-e a Hummer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik