Szórakozás

Hummeres rendőrgázolás: áprilisban ítélet

Jójárt Dániel
Jójárt Dániel

2014. 01. 28. 15:50

A mai bírósági tárgyaláson egyebek közt az derült ki, örülhet az osztrák férfi, hogy nem bénult le.

Thomas B. 2012. október 11-én gázolta halálra Kenéz Imre rendőrjárőrt Hummer terepjárójával, amikor meg akarták állítani. További előzmények itt

A Szegedi Törvényszék tavaly október 22-én kezdte meg a Hummeres-gázolóként ismertté vált osztrák férfi tárgyalását. Majdnem három hónapos szünet után a múlt héten kezdődtek újra a tárgyalások.

Legutóbb a szakértői vizsgálatok alapján az derült ki, hogy a terepjárós Tomas B. szándékosan ütötte el a motoros járőrt, ki tudta volna védeni az ütközést. És arra sem találtak bizonyítékot, hogy könnygázzal vakítoták volna el az osztrák férfit.

Ma a fegyver és az orvosszakértői vizsgálatot ismertették.

Majdnem gerincen lőtték

Hegyi István fegyverszakértő megállapította, hogy az osztrák férfit négyszer találták el – a térdén, a csípőjén, a combján, és a jobb kezén – de egyik találat sem volt életveszélyes. A szakértő megállapította, a másik járőr 10-et lőtt a gázolóra. Szabó Árpád orvosszakértő pedig elmondta, hogy a Hummer sofőrje előredőlt a kocsi ülésében, különben az egyik lövés gerincen találta volna.

A rendőr túlélhette volna?

Kereszti Éva és Szabó Árpád szerint Kenéz Imre halálát a nyúltagy, illetve a szív és a tüdő a mellkas összenyomásából eredő sérülése okozta. Ezek a sérülések feltételezhetően akkor keletkeztek, amikor a terepjáró szemből elütötte a rendőrt, a férfi rázuhant motorjára, és a Hummer átment rajta. Az áldozat a két jármű közé szorult.

Kenéz Imre tehát nem a földre, hanem a motorra zuhant, ezért tudta a Hummer őt összenyomni. Ha a földre esett volna, a több mint 40 centiméteres hasmagasságú jármű nem nyomja agyon.

Áprilisban születhet ítélet

A bíróság április 15-én szakértőket hallgat meg, ha a bizonyítás befejeződik április 22-én a perbeszédekre kerülhet sor, április 24-én pedig ítélethirdetés várható.

A bíróság elrendelte a közlekedési szakértői vélemény kiegészítését. Ehhez megjavítják az osztrák férfi  – gázolás során megrongálódott – terepjáróját, hogy a szakértő a feltételezett 29-33 kilométeres óránkénti ütközési sebességnél is megvizsgálja, megfelelően kormányozható-e a Hummer.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.