Szórakozás

Nagy Bandó: Meggondolnám, hogy vegyek-e használt autót Lázártól

Az LMP támogatásával, de párton kívül indul a választásokon Nagy Bandó András. Az író-humoristával az esélyeiről, Orbánról és Gyurcsányról, illetve a vak komondorokról beszélgettünk. Interjú.

A Szó és Tett című írásában úgy fogalmaz, hogy „Az esélytelenek nyugalmával vállalom a jelöltséget”. Tényleg ennyire elképzelhetetlennek tartja, hogy Lázár János körzetében, Hódmezővásárhelyen nyerjen?

Bocsánat, de nem azt írtam, hogy „föltartott kézzel”. Komolyabb változatban: szoktam mondani, nem hülye vagyok csak humorista, ami ez esetben azt jelenti, tudható, mert adatok és helyi kötődések erre figyelmeztetnek, hogy ki az esélyes a vásárhelyi (és makói, stb.) körzetben. Nem tudom, látta-e a tegnapi Ausztrál open döntőt. Nadalra fogadott mindenki, és egy olyan Wawrinka játszott a pályán, amilyet még Nadal sem győzhetett le. A tetejébe közbejött Nadal hátsérülése, és hiába kapaszkodott vissza, az már csak egy szettre volt elég. Több mail és Facebook-üzenet azt sugallja, hogy abban a körzetben is bőven akadnak, akik szívesen „pazarolnának el” rám és az LMP-re egy-egy voksot. Érdekes lenne, ha április 6-án este elképedt arcú szavazatszámlákókat mutatna a televízió.

Mit gondol Lázár Jánosról?

Az én indulásom szempontjából ennek nincs jelentősége. Soha nem beszélgettünk, nem ismerjük egymást, tehát tök mindegy, mit gondolok róla. Azt látom, hogy szenvedélyes és elkötelezett kormánypárti politikus, és igen jól vág az agya. Snájdig úriember, lehet, meggondolnám, hogy vegyek-e tőle használt autót. Ha a véletlen úgy hozza, hogy megismerkedünk, kíváncsian méricskélném. Számomra alapmondat, amit a meggyilkolt Cozma apja mondott a dokumentumfilmben: „Ha ismerték volna a fiamat, sosem bántják.” A közéletben is ehhez tartom magam, minden szavammal jelezve, hogy az egymás áztatása metódus méltatlan egy európai nemzet fiaihoz. Sajnos minden a stadionok lelátóin kezdődik: nem a csapatuknak szurkolnak, hanem a másik csapatot gyalázzák. Tessék megnézni a plakátokat: nem a saját arcaikat, hanem az ellenfelek arcait nyomják az óriásplakátra. Én meg próbálom hinni, hogy lehet más a politika.

Fotó: bando.hu

Van már programja? Korábban a hajléktalankérdés is nagyon foglalkoztatta.

Programom egy mondatba foglalható: a haza mindenekelőtt. Ha azt szeretné hallani, hogy mit ígérnék a választóknak, szűkös választ mondok: elviekben mértékadó számomra az LMP gazdasági és politikai programja, elolvasható a honlapjukon.

Azt írta, hogy az egyetlen hibája, hogy nem tart vak komondort. Tervezi, hogy beszerez egyet?

Ha a vak komondor tartását törvény szabja meg, akkor veszek egyet. Sajnos ez a „kutyatartás” csöppet sem vicces történet. Végeredménye ott maradt a parlamentben: a képviselő bentmaradásával legalizálták a hazugságot.

A kilencvenes években volt már polgármester Orfűn. Mit tanult abból az időszakból?

Legfőképp, hogy egy település vezetőjének pártsemlegesnek kell lennie, hogy az egész közösségért tehessen, ezt az eskü is rögzíti. Ezt várnám el az ország legfőbb irányítójától is: megválasztásuktól kezdve minden magyar (!), értse jól: minden Magyarországon élő, magyarul beszélő ember vezetőjévé lesznek. Attól kezdve, hogy valaki kormányfő, vége az „enyéimnek”. Ahogy Antall József mondta: lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke akart lenni. Ahogy a zene mindenkié.

Ön szerint, miért szükséges a kormányváltás? Mit kellene másképp csinálni?

Erről döntsenek a választók. Demokrácia van, kezünkben a toll, ikszelünk és döntünk. Krisztusi „parancs”: ne tégy olyat másokkal, amit te sem szívlelnél. Itt most csak a kormányközeli emberek a „jók”, mindenki más bolsevik, liberálbolsi, hazaáruló és gonosz, azaz földbe taposandó. Még a vörösnek is vannak árnyalatai. Szőnyi István nagyjából nyolcvan fehéret ismert és festett.

Mi a véleménye az Összefogásról?

Ez a kérdés sem az én válaszomat várja. Csak a döntőképes választók számítanak. Az, hogy ők mit gondolnak bárkiről. Más, amit látunk, amit láttatnak magukról, és más a való. Abban a helyzetben, amit a hatalmon lévők teremtettek az új választási törvénnyel, mire számíthattak, mire számíthattunk? Háborút hirdető hadsereg ellen hadsereggel kell kiállni. Mohács azért eshetett meg, mert volt egy hatalmas török hadsereg, az urak pedig szabódtak kiállítani egy tisztességes hadsereget. Gondolom, már akkor is fújtak egymásra. Mit várt a koalíció? Hogy hoz egy ilyen, csakis számukra jó törvényt, az ellenzék pedig összetojja magát, hogy jaj, ezzel most nem tudunk mit kezdeni? Ők terelték egybe a különféle alakulatokat, most meg szövegelnek, hogy egymásra találtak megint. Legalább viselnék el, hogy van ellenfél, még ha olyan is, amilyen, és küzdjenek meg velük tisztességesen.

Mit mondana Orbán Viktorról, Gyurcsány Ferencről és Mesterházy Attiláról, ha egy mondatban jellemezhetné őket?

Mindhárman éhezik a hatalmat, de hát azért lettek politikusok. Legjobban tennék, ha a választás után leülnének így hármasban egy barátságos ultipartira. Addig mi jól elleszünk. Egy a baj: esetükben a kibicnek minden drága.

 

Nem Nagy Bandó András az egyetlen ismert ember, aki élvezheti az LMP támogatását. A választásokon indul még Csarnó Ákos, aki a Kerekes Band brácsása, illetve Kardos Horváth János is, aki a Kaukázus zenekar frontembere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik