Szórakozás
nevetés (nevetés, )

Mentálisan betegek a humoristák?

24.hu
24.hu

2014. 01. 23. 09:29

A humoristák más kreatív művészekhez hasonlóan rendelkeznek a pszichózissal összefüggő személyiségjegyekkel, ami a kutatók szerint megmagyarázza, miért tudnak szórakoztatni.

Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a komikusok magas pontszámot érnek el olyan személyiségjegyekben, amelyek szélsőséges esetekben a mentális betegségekkel állnak összefüggésben. Általában mind az introvertáltság, mind az extrovertáltság magas szinten jelenik meg a személyiségükben. A szakértők azt állítják, hogy a humorhoz szükséges kreatív elemek hasonlóak azokhoz a személyiségjegyekhez, amelyek a pszichózisban szenvedő emberekre jellemzők – írja a Házipatika.com.

A közvéleményt már régóta foglalkoztatja az a feltételezett összefüggés, hogy művészi és tudományos kreativitás kapcsolatban állhat a mentális egészségügyi zavarokkal. Arról azonban kevés kutatás készült, hogy a humoristákban is fellelhetők-e a pszichózissal összefüggő jellemzők (például a skizofrénia és a bipoláris zavar esetén jelentkező tévképzetek vagy hallucinációk).

Az Oxfordi Egyetem és a Berkshire Healthcare NHS Foundation Trust kutatói 523 humoristát (404 férfit és 119 nőt) vizsgáltak az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában. A humoristák olyan internetes kérdőívet töltöttek ki, amely a pszichotikus jegyek kimutatására szolgál az egészséges emberekben. A kérdőív a következő négy szempontot vizsgálta:

Szokatlan élmények (a telepátiába és a paranormális eseményekbe vetett hit)
Kognitív szervezetlenség (a figyelem könnyű elterelődése, és nehézség a gondolatok összpontosításban)
Introvertált anhedónia (aszocialitás és a fizikai örömérzés csökkenése, beleértve az intimitás kerülését is)
Impulzív nonkonformitás (hajlam az impulzív, antiszociális viselkedésre).

A kérdőívet kontroll csoportként 364 színész és 831 nem kreatív területen dolgozó ember is kitöltötte. Az eredmények azt mutatták, hogy a humoristák sokkal magasabb pontszámot értek el a pszichotikus személyiségjegyek mind a négy típusában, mint az általános csoport tagjai. Különösen az extrovertált és az introvertált személyiségjegyek tekintetében értek el kiemelkedő pontszámot. A színészek is magasabb pontszámot értek el a személyiségjegyek három csoportjában, az introvertált személyiségjegy tekintetében azonban nem.

A British Journal of Psychiatry szaklapban megjelent tanulmányban a szerzők azt írják, hogy ez a szokatlan személyiségszerkezet lehet az oka annak, hogy a humoristák ilyen kivételesen képesek a szórakoztatásra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Kommentek

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.