Szórakozás

Láthatósági mellényt osztanak

A gyalogosoknak – mint a közlekedés legvédtelenebb résztvevőinek – a téli szürkületi és sötét időszakokban való közlekedése nagyobb kockázatot jelent, mint az év egyéb időszakaiban. Erre hívja fel a figyelmet a rendőrség szerdai akciójával.

A rendőrség szerdán láthatósági mellényt oszt a szegedi tömegközlekedésen utazóknak, mert télen sajnálatos módon megnövekszik a gyalogos elütések száma. A kedvezőtlenné váló látási és útviszonyok ugyanakkor csak „asszisztálnak” ehhez. A balesetet ugyanis minden esetben emberi mulasztás, valamilyen szabályszegő magatartás okozza.

A kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek és kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Ebből adódóan a járművezetők mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, valamint azokat a helyeket, ahol fokozottan kell számolni gyalogosok megjelenésére. A rendőrség kéri, hogy most még inkább fokozott figyelemmel és körültekintéssel közlekedjünk! A sebesség csökkentésével és nagyobb követési távolság tartásával megelőzhetők az erre az időszakra leginkább jellemző közlekedési balesetek.

A KRESZ-ben is meg van fogalmazva a gyalogosok számára, hogy: „lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között a láthatósági mellény (vagy ruházat) használata kötelező!” De a fényvisszaverő eszközök használata életmentő lehet lakott területen belül is. A gépjárművek tompított fényszórói 35-45 m távolságban világítják meg az útfelület egy részét, mely távolság a latyakos időben jelentősen lecsökkenhet. A szürke-fekete környezetbe olvadó ruházat, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, féktávolságon belül elüthetik őket.

A gyalogos balesetek megelőzése érdekében a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a Tisza Volán Zrt-vel és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen preventív közlekedésbiztonsági akciót tart, mely során a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén a Tisza Volán Zrt. helyközi járatain, elsősorban lakott területen kívül leszálló utasoknak láthatósági mellényt adnak át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik