Szórakozás

Tizenhárom gyalogost gázoltak halálra januárban

gyalogos gázolás (gázolás, )
gyalogos gázolás (gázolás, )

Ilyenkor a látási és útviszonyok miatt több a baleset, autóval és anélkül is jobban kell figyelni az úton.

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a halálos gázolások száma, január első három hetében 13 gyalogos szenvedett halálos balesetet az országban.

További gázolásokaz idén

Egy embert kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, míg két gyalogost munka közben, az úttest mellett ütöttek el. Jellemző továbbá, hogy a 13 tragikus halálesetből 10 a késő délutáni, az esti, valamint a kora reggeli órákban történt.

Székesfehérváron január 15-én ütöttek el egy 65 éves férfit a Széchenyi úton, aki nem élte túl a baleset.

Nem árt tudni, hogy kedvezőtlen időjárási körülmények között a gyalogosok általában nem elég körültekintőek, kevésbé figyelnek a közlekedés más résztvevőire, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni. Ezért az autósok mindig fokozott figyelemmel és a sebesség csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat – olvasható az ORFK közleményében.

Látni és látszani

Lakott területen belül,  sötétben,  jó látási viszonyok mellett is ajánlott a láthatósági mellény viselése. A a nem sötét színű, jól látható hétköznapi ruházat is sokat jelenthet egy baleset megelőzésében.

Az autók tompított fényszórói 35-45 méter  távolságban világítják meg az út egy részét, azonban ez a távolság az esős, ködös, párás időben jelentősen csökkenhet. A szürke-fekete, környezetbe olvadó ruházatú, láthatósági eszközöket nem viselő gyalogos baleseti kockázata megnő, így féktávolságon belül könnyen elüthetik őket.

Lakott területen kívül a gyalogosoknak kötelező a forgalommal szemben közlekedni, mert így jobban látják a szemből érkező forgalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik