Szórakozás

Dés-koncert: egyszeri és megismételhetetlen

Rege Sándor
Rege Sándor

olvasószerkesztő. 2014. 01. 12. 12:58

Zsúfolásig telt csarnok fogadta a Papp László Arénában a 60. születésnapját, pályájának 40. évfordulóját ünneplő Dés Lászlót, valamint zenész- és művésztársait.

Mert Dés a jubileumi nagykoncertre mindazokat meghívta vagy megidézte, akik valamilyen módon fontos állomást jelentettek az elmúlt negyven év zenei karrierjében. Dés azon kevesek egyike, aki számos műfajban otthon van, a jazztől, a színpadi és filmzenén át a popzenéig; szabályosan ömlik belőle a muzsika, és múlhatatlan élmény az is, amikor szopránszaxofonjával bűvöli a dallamokat.


Fotók: MTI / Mohai Balázs

Több színészkollégának írt nagylemezt, érthető, hogy az első zenei blokkot Básti Juli, Udvaros Dorottya, Cserhalmi György és Kulka János vezette elő. Majd a legendás jazztrió, a Trio Stendhal, Dés „szórakoztatóipari” kis bandája lépett fel, az 1987-ben alakult, négylemezes Horváth Kornél–Snétberger Ferenc–Dés László alkotta formáció: gyönyörű szaxofonfutamokkal, Snétberger gitárvirtuóz szólóival, Horváth ritmusvariációival. Igazi örömzenét játszottak a jubileumi fellépés közönségének.

Majd a nagy sikerű filmdalok után a Geszti alkotta Jazz+Az állt színpadra a Dés–Geszti páros által alkotott népszerű nótákkal. Ez számukra is emlékezetes volt: több év után álltak össze erre az alkalomra. Geszti együtt Váczi Eszterrel, Kozma Orsival, Behumi Dórival.

dés lászló (dés lászló, )

A közönség hálás volt a rengeteg, ismert és szeretett, népszerű muzsikáért: ha kellett, ha nem együtténekelt vagy -dúdolt a szólistákkal. Közben pedig tanult is: Dés pályájának számos részletét megosztotta a sokezres hallgatósággal. Például szövegíró társainak gazdag listáját: az új dalokat például olyan szerzők írták, mint Parti-Nagy Lajos, Bródy János, Grecsó Krisztián, de persze az állandó szerzőtársak is ott sorakoznak, köztük Bereményi Géza, „az élet kis drámáinak megfogalmazója”, Geszti Péter, a nagy játékos, és a régi, hűséges alkotótársa, Nemes István.

A háromórás dallamfolyamot lelkesen tapsolta végig a publikum, Dést és zenész barátait alig akarták hazaengedni. És bár a Kossuth- és Liszt-díjas Dés László dalai, szaxofonjátéka, musicaljei, filmzenéi és kortársdarabjai több mint negyven szerzői lemezen és öt DVD-n hallhatóak, láthatóak, a közönség az élő beavatásért a leghálásabb. Pláne, ha az élmény egyszeri és megismételhetetlen „Nagy utazás” volt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

EINDHOVEN, NETHERLANDS - OCTOBER 22:  Balazs Dsudzsak of PSV Eindhoven battles for the ball with Mathieu Valbuena of Marseille during the UEFA Champions League Group D match between PSV Eindhoven and Marseille at the Philips Stadium on October 22, 2008 in Eindhoven, Netherlands.  (Photo by Paul Gilham/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.