Szórakozás

Az agy is termeli az ösztrogént

agykutatas(960x640)(1).jpg (agykutatás)
agykutatas(960x640)(1).jpg (agykutatás)

A petefészekhez hasonlóan az agy is termeli az ösztrogén nevű női nemi hormont.

Ei Terasawa professzor és a Wisconsini Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a rhesusmajmok hipotalamusza, mely alapvetően befolyásolja a nemi ciklus szabályozását, nem csupán a hormonális elválasztást stimuláló hatású anyagokat termel, hanem ösztrogént is – írja a Házipatika.com.

Mivel a rhesusmajmok idegi-hormonális rendszere alapvetően megegyezik az emberével, így igen nagy valószínűséggel a megállapítás az emberi szervezetre is érvényes.

A három természetes ösztrogénból az agyban alapvetően az ösztradiol dominál. Az ösztradiol a nemi funkciókon kívül egyéb folyamatokat is befolyásol, szabályozza például a testtömeget és a memória szerveződését is.

Miért érdekes ez a felfedezés?

A felfedezés emiatt nem csupán a reprodukciót érintő elméleteinket írhatja át, hanem számos területen változást hozhat. Különösen érdekes lehet, hogy mivel a menopauza során kieső ösztrogént számos betegséggel kapcsolatba hozták (szív- és érbetegségek, daganatos betegségek, Alzheimer-kór), ezért az utóbbi időben előtérbe került a mesterséges ösztrogénpótló stratégia, mely változó kor tüneteit is csökkenteni hivatott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik