Szórakozás

Szegedi tortacsodák: Rubik-kocka és agy tortából – fotók

Egy otthoni hobbiból manufaktúrává nőtte ki magát Haluska Andrea tortakészítő műhelye. A cukrásztermékektől - többek között - abban különböznek Andrea tortái, hogy itt az alapkrémhez némi kreativitást is kevernek.

“Ha az angol királynő ellátogatna hozzánk, – egy orosz balett-táncosnőről elnevezett – Pavlova tortával kínálnám meg. Ünnepi alkalmakkor ezt készítem a családomnak – tojásfehérjéből, tejszínből és rengeteg gyümölcsből áll” – magyarázza Haluska Andrea, mi a kedvenc édessége. Közben a Verdák egyik figuráját, Villám Mcqueen-t formázza piskótából. “Sietnem kell, mert hamarosan jönnek a tortáért az egyik helyi óvodából, ahol egy kisfiú ünnepli a születésnapját. “

Andrea korábban az egyik országos kereskedelmi televíziónak dolgozott. Két lánya megszületése után váltott, mert a riporteri állás nem tűnt túlságosan családbarát foglalkozásnak. “A férjem, Zsolt, valamint Lili és Lara, nem néznék jó szemmel, ha éjjel kettőkor balesethez kellene ugranom. Nem bántam meg a váltást” – mondja Andrea, aki először kismamaként kezdett el tortát sütni.

“Minden elismerésem a cukrászoké, akik nagy mennyiségben állítják elő a különböző tortákat., édességeket. A mi kis manufaktúránkban a házias ízeket részesítjük előnyben. Más alapanyagokat használunk, valamint a kivitelezésben is eltérünk a cukrászdáktól: személyre szabott tortákat készítünk” – mondja, majd egy hűtőből elővesz egy vörös színű anyagot, és nekikezd gyurmázni. “Ez a K2 bevonó, más néven műmarcipán. Ezzel szoktuk a tortákat befedni. A gyurmázásban Lili és Lara szokott segíteni nekem.”
Andrea nemcsak tortákat süt, hanem második éve rendezte már meg a K2 Tortacsatát Szegeden. Ilyenkor az ország minden pontjáról jönnek a tortadíszítők, hogy összemérjék tudásukat.

Időközben Mcqueen kerekei is lassan elkészülnek. “A gyerekeknek mindig az aktuális mesehősök a kedvenceik. A felnőtteknek már nehezebben teljesíthető igényeik vannak. Néhány hónapja egy idegsebész születésnapjára rendeltek a rokonok egy emberi agyat! Emberi agyat, tortából! Nagyon élveztem ennek az “agyatlan ötletnek” a kivitelezését!” – neveti el magát Andrea, miközben a verda szemét kezdi el formázni.

“Volt egy olyan megrendelésem, amiben egy párizsias hangulatú tortát kértek. Elkészítettem nagyban az Eiffel-tornyot. De csináltam már forgatható Rubik-kockát vagy fényképezőgépet is!”

A családom tolerálja, hogy éjszakába menően dolgozom. Előfordult velem, hogy ismerőseim este bulizni mentek és hajnalban, amikor már jöttek vissza , még mindig dolgoztam a Csongrádi sugárúti műhelyben – mondja mosolyogva Andrea. Mire befejeztük a beszélgetést a piros Villám Mcqueen is elkészült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik