Szórakozás
pirulák (gyógyszer, orvosság)

Semmi értelme a vitaminoknak?

24.hu
24.hu

2014. 01. 02. 16:16

Tudósok egy csoportja szerint a vitaminok vásárlása pénzkidobás, mert a vitamintartalmú étrend-kiegészítőknek semmiféle jótékony egészségügyi hatásuk nincs.

A kutatók szerint ezzel “le is van zárva” az étrend-kiegészítők hatékonyságáról szóló vita, aminek során korábban sokan azt is megjegyezték, hogy a vitaminok szedése káros is lehet, mivel feleslegesen félelmet kelt a páciensekben olyan betegségekkel szemben, amik nem is valósak. A szakértők azt ajánlják, tartsuk távol magunkat az ilyen piruláktól, amiket sokan marokszámra szednek, mivel a legtöbb nyugati felnőtt étrendje olyan kiegyensúlyozott, hogy csak nagyritkán van szüksége plusz vitaminokra.

Az Annals of Internal Medicine című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem és a Warwick Egyetem kutatói úgy nyilatkoztak, hogy a bizonyítékok alapján “a jól táplált felnőttek esetében a vitaminok szedésének nincs bizonyíthatóan jótékony hatása, és bizonyos esetekben káros is lehet.” Ezt az állítást támasztja alá az a vitaminokról szóló, teljes körű vizsgálatsorozat is, amiben összesen több mint félmillióan vettek részt, és aminek az eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra – írja a Házipatika.com.

Az első kutatás során 24 korábbi vizsgálat adatait felhasználva a tudósok közel 450 000 eset alapján jutottak arra a megállapításra, hogy a vitaminok szedése semmiben sem befolyásolja a halandóságot. A második kutatás 6000 idős ember részvételével készült, de a vizsgálati adatok alapján 12 év alatt a vitaminok semmiféle pozitív hatással nem voltak a kognitív hanyatlásra. A harmadik kísérletben 1700 szívbeteg férfi és nő vett részt, de a vitamintartalmú étrend-kiegészítők az ő esetükben sem hozták meg a várt javulást.

“Egyáltalán nem kellene vitaminokat alkalmazni a krónikus betegségek megelőzésére” – írják a tanulmányban a szakértők. “Vannak olyan állítólagos szakemberek, akik állítják, hogy a nyugati világban élők étrendje nem eléggé kiegyensúlyozott” – nyilatkozta Edgar Miller, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem munkatársa. “Ez szemenszedett hazugság. A legtöbbünk esetében még a túlzott tápanyagfogyasztás is fennáll, vagyis az étrendünk minden tekintetben kielégítő.”

A Nemzetközi Megelőzési Kutatóintézet szakértői nemrég egy olyan tanulmányt publikáltak, mely szerint a D-vitamin-hiány nem is betegség, hanem csak egy már fennálló betegség következménye. Ebből következik az is, hogy Nagy-Britanniában az a 80 millió font, amit D-vitaminra költenek a közegészségügyben, szó szerint az ablakon kidobott pénz.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.