Szórakozás

A Szőke Tisza balladája – fotókkal

Szeged fájó vesztesége volt az idén a Szőke Tisza hajó pusztulása, amiről Savanya István Kanadában élő költő, zeneszerző gyönyörű balladával köszönt el.

Kanadában írták a dalt.

Vízben ázó, Vízi váz, Rozsdaálmot csend vigyáz,
Hajdan volt büszke láz , Süllyedő korra máz,
Ringatott csillogást, Napfolyón ékeket,
Aranyhíd vágyakon, Suhanó éveket.
Úrhölgy volt, fess, kacér, Bálozó hableány,
Táncparkett ámulat, Lejtett a víg Tiszán,
Billegett lágy zene, Kéz kézbe simuló,
Csillagon lüktető, Hold arcán csorduló.
Rakparti sétaút, Sikkesen elhaladt,
Biccentve röptetett, Hangtalan bókokat.
Viselte szép Szeged, Tündöklő ékszerét,
Hitte, hogy fénye száll, Kortalan szerte szét.
S szárnyaltak új idők, Gyűltek új trónusok,
Vicsorgó kézjegyek, Nyakkendős ordasok,
Sápadó régi fény, Hervadó bálzene,
Vesszen az ósdi roncs, Vén kacat, el vele!
Loccsannak gyászvizek, Tápé lett sírverem,
Széthordott szőke fény, Vasszívén vég terem,
Vízben ázó, Vízi váz , Rozsdaálmot csend vigyáz,
Hajdan volt büszke láz, Süllyedő korra máz.

Gyönyörű, de nagyon szomorú sorok ezek, egy hajót sirató ballada sorai, amit Savanya István Kanadában élő költő, zeneszerző, előadóművész írt, és interneten is meghallgatható. https://soundcloud.com/savanya/a-sz-ke-tisza-ballad-ja

De miért tartotta olyan fontosnak a Szegedről évtizedekkel ezelőtt útra kelt, és a tengeren túl új hazát találó művész, hogy balladával emlékezzen a szegediek szeretett hajójára?

– Mint ahogy a dalban is írtam, nekem mindig egy előkelő úri hölgy, egy igazi dáma benyomását keltette a Szőke Tisza, és ezzel a csodálattal, áhítattal bámultam már az első gyerekkori séták alkalmával is. És a Szőke Tisza mindig volt, ott díszelgett a rakpart mellett Szeged egyik legpatinásabb ékeként. Nem véletlenül tartottuk fontosnak, hogy rólunk is készüljön „Szőke Tiszás” fotó, vagyis a The Bluegrass Pilgrims Band csapata: Nagy Erzsi, Várkonyi Eszter, Moldován László, Suki Béla, Kiszin Miklós, jómagam nézett egykor büszkén a kamerába a Szőke Tisza előtt. Egy ilyen ereklyének, emléknek, ikonnak ennyire méltatlan búcsút szánt a város? Ilyen kisemmizett, meggyalázott ócskavas kupacként engedtük el? Nem elég, hogy hanyagság révén jutott erre a méltatlan sorsra? Mert szent meggyőződésem, hogy nemtörődömség, hanyagság, lelkiismeretlenség juttatta a tápéi hullámsírba! – mondta el Savanya István.

– Eszébe jutott bárkinek is a Szőke Tisza bizottságból, már ha működött ilyen, hogy a világban elszórtan élő szegediek összefogását, segítségét kérje egy megmentést célzó gyűjtőkampány megszervezéséhez? Annyi mindenre összejöhet az anyagi fedezet, ha valaki(k) eltökélten verik a vasat egy ügy érdekében. Ami fáj még, hogy a Szőke Tisza szimbóluma a magyar értékek felelőtlen tékozlásának. Ez sajnos nem csak mai keletű probléma – tette hozzá.

Mi pedig, mi mást is tehetnénk, mint az utókor számára rögzíteni néhány tényt az idén „legyilkolt” hajóról. A Szőke Tisza 1917-ben épült a Ganz gyárban, a legnagyobb magyar oldalkerekes gőzhajóként vált híressé a 77,4 méter hosszú, 15,29 méter széles, kétkéményes, a békebeli idők eleganciájában pompázó alkotás. IV. Károly néven „anyakönyvezték, viselte a Sas, a Szent Imre herceg, a Felszabadulás nevet, és sok-sok ezer kilométer megtétele után 1976-ban minősítették át állóhajóvá, Szegedre költözött, és diszkóhajóként szolgálta a várost, az ide érkező vendégeket. Mivel korábban a Tiszán már ringatózott egy Szőke Tisza néven nevezett hajó, a város úgy érezte, meg kell őrizni ezt a nevet, és ekkor újra átkeresztelték.

Ám arra már vajmi kevés energiát és pénzt fordítottak, hogy az állagát is megóvják, így 2000-ben bezárták, és a tápéi hajójavítóba költöztették, abban a reményben, hogy egyszer talán valaki felújítja. Született is számtalan terv, sziporkáztak az ötletek, de a Szőke Tisza csak haldoklott, míg végül 2013-ban kimondták halálos ítéletét, és darabokra vágták szét.

A Szőke Tisza balladáját egyébként jövőre Szegeden együtt énekelhetik a város polgárai a zeneszerzővel, ugyanis Savanya István tavasszal, április végén érkezik haza koncertezni, és július végéig marad Magyarországon. Fellép majd a Szegedi Tudományegyetem Auditórium Maximumában, a „Könyvhét 2014” rendezvénysorozatán, a Duna televízióban, Sárváron, Győrben, Budapesten, a Cegléd tévében, erdélyi koncertkörútra megy a Bojtorján együttes vendégeként. Emellett a Regejáró Misztrál Fesztivál és számos könyvtári és klubelőadás is várja.

– A koncertjeim nagy részének pontosítása az újév elején kezdődik. Nagy szeretettel várok minden kedves érdeklődőt a 2014-es előadásaimra. Kérem, látogassák meg a www.stevesavanya.net honlapomat a legfrissebb koncert információkért – üzente István Calgaryból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik