Szórakozás

Papagájok buktatták le a madárcsempészeket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei tengeliceket és papagájokat találtak két autóbuszon, Röszkén és Tompán.

A pénzügyőrök egy macedón rendszámú autóbuszt és utasait vizsgálták a röszkei határátkelőhelyen – tájékoztatta a Szeged24-et a  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei sajtóosztálya.

Az ellenőrzést végzők a csomagok és az utastér tüzetesebb vizsgálata mellett döntöttek, majd az autóbusz hátsó üléssoránál furcsa hangokra lettek figyelmesek. Egy – az ülések mögött lévő – bonbonos dobozból 4 élő tengelic került elő. A madarakat az autóbusz egyik osztrák utasa vitte magával.

Közben a pénzügyőrök szintén egy autóbuszt vizsgáltak át a tompai határátkelőhelyen. Az ellenőrzés során az üléssor feletti poggyásztartóról egy cipős doboz került elő, melyben 2 rozella papagáj lapult. A madarakat a busz egyik magyar utasa vitte magával.

A területileg illetékes természetvédelmi hatóság munkatársainak szakvéleménye alapján az előkerült madarak mindegyike védett, viszont azok szállítására vonatkozó engedélyt bemutatni egyik esetben sem tudtak.

A pénzügyőrök a több százezer forint eszmei értékű madarakat átadták az illetékes rendőrhatóságnak, ahol a két utas ellen természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárás indult

Ajánlott videó

Olvasói sztorik