Szórakozás
hullócsillag (hullócsillag, )

Jön az év legszebb csillaghullása

Buthy Lilla

2013. 12. 12. 11:45

Szombat reggel láthatjuk az év egyik legszebb és legmegbízhatóbb hullócsillag áramlatát.

A legtöbben az augusztust tartják csillaghullások hónapjának, a legaktívabb meteorraj mégis decemberben figyelhető meg. Ekkor érkezik ugyanis a bámulatos látványt nyújtó meteor áramlat, a Geminida-raj.

A hullócsillagokat december 7-e és 17-e között csíphetjük el, de várhatóan szombat reggel, napkelte előtt lesz a raj maximuma. Ekkor 100-120 meteorra számíthatunk óránként – írja az Időkép. Ezután a Geminidák aktivitása rohamosan gyengülni fog.

Az éjszaka nagyobbik részében világító 80%-os Hold ellenére is érdemes lesz kémlelni az égboltot!

Novemberben sárgás színű tűzgömböket figyelhettünk meg, melyet az angolszász kultúrkörben Halloween Tűzgolyóként emlegetnek. Ezek a Tauridák meteorrajhoz tartozó hullócsillagok, melyek nem jelentkeznek nagy számban, ám annál látványosabbak.

Így száguldott át Dél-Kalifornia felett az egyik meteor:

A Geminida-raj

A rajt 1862-ben említették először, ami azonban nem azért van, mert addig nem figyeltek oda annyira a meteorrajokra – írja honlapján a Magyar Csillagász Egyesület. Ezt megelőzően egyszerűen még nem léteztek a Geminidák, pontosabban az áramlat nem keresztezte a földpályát. A Jupiter perturbációs hatása miatt fordult be a raj bolygónk útjába, és a nem is oly távoli jövőben meg is szűnik majd ez a szerencsés együttállás. Addig azonban még sok szép Geminida maximumot láthatunk, hiszen felfedezése óta folyamatosan erősödik az aktivitás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Bengaluru, 2018. április 18.
Gyertyás virrasztáson vesz részt egy nő egy csoportos nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett nyolcéves indiai lány emlékére Bengaluruban (korábban Bangalor) 2018. áprlilis 17-én. A nomád törzsben élő lány 2018 januárjában halt erőszakos halált az észak-indiai Dzsammu állam Kathua körzetében. (MTI/EPA/Dzsagadis Nv)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.