Szórakozás

Jön az év legszebb csillaghullása

hullócsillag (hullócsillag, )
hullócsillag (hullócsillag, )

Szombat reggel láthatjuk az év egyik legszebb és legmegbízhatóbb hullócsillag áramlatát.

A legtöbben az augusztust tartják csillaghullások hónapjának, a legaktívabb meteorraj mégis decemberben figyelhető meg. Ekkor érkezik ugyanis a bámulatos látványt nyújtó meteor áramlat, a Geminida-raj.

A hullócsillagokat december 7-e és 17-e között csíphetjük el, de várhatóan szombat reggel, napkelte előtt lesz a raj maximuma. Ekkor 100-120 meteorra számíthatunk óránként – írja az Időkép. Ezután a Geminidák aktivitása rohamosan gyengülni fog.

Az éjszaka nagyobbik részében világító 80%-os Hold ellenére is érdemes lesz kémlelni az égboltot!

Novemberben sárgás színű tűzgömböket figyelhettünk meg, melyet az angolszász kultúrkörben Halloween Tűzgolyóként emlegetnek. Ezek a Tauridák meteorrajhoz tartozó hullócsillagok, melyek nem jelentkeznek nagy számban, ám annál látványosabbak.

Így száguldott át Dél-Kalifornia felett az egyik meteor:

A Geminida-raj

A rajt 1862-ben említették először, ami azonban nem azért van, mert addig nem figyeltek oda annyira a meteorrajokra – írja honlapján a Magyar Csillagász Egyesület. Ezt megelőzően egyszerűen még nem léteztek a Geminidák, pontosabban az áramlat nem keresztezte a földpályát. A Jupiter perturbációs hatása miatt fordult be a raj bolygónk útjába, és a nem is oly távoli jövőben meg is szűnik majd ez a szerencsés együttállás. Addig azonban még sok szép Geminida maximumot láthatunk, hiszen felfedezése óta folyamatosan erősödik az aktivitás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik