Szórakozás

A bűnözők is készülnek az ünnepekre

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is több száz bűnmegelőzési szórólappal és karácsonyi kiadvánnyal hívják fel a figyelmet a Csongrád megyei rendőrök, miként óvjuk értékeinket az ünnepek alatt.

A szegedi rendőrök szerdán több száz szórólapot osztottak ki a Széchenyi téri karácsonyi vásárban és néhány bűnmegelőzési tanáccsal is ellátták az érdeklődőket.

Az ünnepekre a bűnözők is készülnek. Számukra a karácsonyi forgatag, a csomagokkal megpakolt gépjárművek kedvező alkalmat kínálnak a bűncselekmények elkövetéséhez. Különösen a nagyobb bevásárlóközpontokban, illetve azok parkolójában, piacokon, zsúfolt tömegközlekedési eszközökön lehet számítani tolvajok felbukkanására. Az tolvajok a lopás végrehajtásához általában szorosan áldozatuk mellé, vagy mögé állnak, majd egy óvatlan pillanatban kiemelik a mobiltelefont, pénztárcát a hátizsákból, külső kabátzsebből, a vállra akasztott táskából, vagy a kosár, bevásárlókocsi tetejéről. Soha ne tároljuk bankkártyánkkal együtt annak PIN-kódját! Érdemes a táskánkat elöl viselve közlekedni, okmányokat, értékeket egymástól elkülönítve belső, jól zárható zsebben vagy táskában hordani.

Gyorséttermekben, szórakozóhelyeken jellemző elkövetési mód az értékeknek felakasztott kabátokból, székre letett táskákból való eltulajdonítása. A tulajdonos figyelmét elterelve ellopják a fogasra felakasztott holmikat, értékeket. Parkoláskor az utastérben még értéket sejtető csomagot se hagyjunk!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik