Szórakozás
cigaretta (cigi, )

A gyerekek mindenkit leszoktatnának a dohányzásról

24.hu
24.hu

2013. 12. 09. 08:22

Több ezer gyerek küldött rajzos üzenetet szeretteinek azért, hogy leszoktassák őket a dohányzásról. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet által legjobbnak ítélt ötven alkotásból a közönség internetes szavazáson választhatja ki azt a 12-őt, amelyek egy naptárba kerülnek.

Korábban a témában:

Az elkészült kalendáriumból januárban minden tüdőgondozó intézetbe eljut egy, az internetről pedig bárki számára letölthető lesz.

Ha leszoknál a cigiről, őszintébb lenne feléd az ölelésem.” – több ezer gyerek küldött ehhez hasonló üzenetet, hogy arra kérjék szeretteiket: hagyjanak fel a dohányzással.

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) kezdeményezéséhez az ország minden tájáról csatlakoztak általános iskolák. A levelek túlnyomó többsége a hátrányos helyzetű településekről érkezett, ahol többnyire az országos átlagnál is magasabb a dohányosok aránya.

A kiskamaszok ötletes rajzokkal és szívbemarkoló mondatokkal érveltek a dohányzás ellen. A levelekből kitűnik, hogy a gyerekek tisztában vannak azzal, milyen súlyos egészségkárosító hatásai vannak e rossz szokásnak. Emellett szerintük azért is érdemes abbahagyni a dohányzást, mert a leszokóknak több barátja lesz, több csókot kapnak.

A gyerekek arra is felhívták a figyelmet, hogy a dohányfüst nemcsak zavarja őket, hanem az ő egészségüknek is árt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavalyi felmérése szerint a 10-14 éves magyar gyerekek fele otthon is ki van téve a passzív dohányzás veszélyének.

A levélírók szándékának komolyságát jelzi, hogy a leszokásért cserébe a gyerekek maguk is különböző ígéreteket tettek. Sokan vállalták, hogy jobban tanulnak, többet segítenek otthon.

A zsűri által legjobbnak ítélt ötven alkotásból a közönség internetes szavazáson választhatja ki azt a 12-őt, amelyek egy naptárba kerülnek. Az elkészült kalendáriumból januárban minden tüdőgondozó intézetbe eljut egy, az internetről pedig bárki számára letölthető lesz.

Szavazni 2013. december 10. és 17. között az egeszseg.hu Facebook oldalán lehet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

Kommentek

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.