Szórakozás

A zsebtolvajok is ünnepelni akarnak

Elronthatja ünnepi készülődésünket, ha nem figyelünk!

Mindenki az ünnepre készül. Listát írunk, aggódva járjuk a supermarketeket, örülünk, ha megtaláljuk a kiszemelt ajándékot, és boldogan tesszük a kosárba –megint kihúzhatunk egyet a listáról. A probléma akkor kezdődik, amikor fizetni akarunk, és nem találjuk a pénztárcánkat. Ekkor jövünk rá: megloptak minket. Szomorú, de ezek a kellemetlen alakok elronthatják az ünnepi hangulatunkat.

Okulásképp összegyűjtöttünk néhány esetet, hogy mire figyeljünk, mikor fogjunk gyanút, mert bizony a zsebtolvajok résen vannak! Irónikusan hangzik, de jó helyzetfelismerők.

Lássuk hát az intelmeket!

A leggyakoribb ilyenkor a zsebtolvajlás és a gépkocsifeltörés, ezért az emberek jól teszik, ha vigyáznak értékeikre. Lehetőleg őrzött parkolókban hagyja mindenki az autóját, és vásárlás után nem szabad szem előtt hagyni a karácsonyi ajándékot, be kell tenni a csomagtartóba.

Ünnepek idején adománygyűjtő csalók is feltűnhetnek, akik főként az időseket akarják becsapni.

Karácsonykor és szilveszterkor sokan elutaznak, ezért megnő annak veszélye, hogy bűnözők betörnek hozzájuk, ez ellen is védekezni kell.

Egyre többen interneten szerzik be az ajándékokat, a hasonló vásárlásokkal, az adataink kiszolgáltatásával sem árt óvatosnak lenni. Online vásárlással csak olyan helyről vegyünk ajándékot, ahol az áruház oldala egy általuk ismert bank internetes felületére irányít, illetve lehetőség szerint utánvéttel vagy késleltetett fizetéssel érdemes vásárolni.

Az utóbbi idők egyik legjellemzőbb módszere, amikor két-három nő odamegy valakihez, terítőt, ruhaneműt kínálnak, és így lopják meg a járókelőt. Szintén gyakori módszer, hogy éttermekben, kávézókban a székre terített kabát zsebéből lopják ki a telefont, illetve az értékeket.

Zsúfolt helyeken, például tömegközlekedési eszközökön a rendőrség szerint nem ritka az, hogy hangos szóváltással vagy ájulást színlelve terelik el az emberek figyelmét, és veszik ki a táskából az értékeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik