Szórakozás

Csányi Sándor: sokan nem vállalják másságukat!

A színészt a legújabb, magyar vígjáték, a Coming out című produkció közelgő bemutatója kapcsán kérdezte a Győr24.

A szívtipró Csányi Sándor egy egészen más arcát mutatja meg, Orosz Dénes hamarosan mozikba kerülő filmjében. Igaz a szerelem ezúttal sem marad távol a színész által megformált karaktertől, az általa alakított népszerű rádiós, Erik azonban egy férfival, Balázzsal (Karalyos Gábor) él együtt.

A másságát büszkén vállaló médiasztárt egy nap baleset éri, mely gyökeresen felforgatja életét, hiszen elkezd vonzódni a gyengébbik nem – elsősorban gázolója (Tompos Kátya) – iránt. E kicsit sem hétköznapi történetet tálalja szórakoztatóan a rendező, és természetesen a főszereplő.

Hogyan kerültél kapcsolatba egyrészt Orosz Dénessel, másrészt pedig magával a filmmel?

Ez a történet 4 évre nyúlik vissza, akkor fejeztük be ugyanis Dinivel a Poligamy című filmet, és amikor túl voltunk a film bemutatóján – ami egyébként óriási sikernek örvendett hiszen több mint kétszázezren látták a mozikban – akkor mondta a Dini, hogy már van is egy új ötlete.

Felvázolta a mesét, miszerint van egy meleg srác, aki időközben rádöbben, hogy a nőket szereti, és én erre kapásból azt mondtam, hogy egy szuper sztorit. Ne kérdezd, hogy miért éppen rám gondolt a karakter kapcsán, mert sejtésem sincs…(nevet) Mindenesetre a beszélgetésünk után, nagyjából két évvel később összeállt a stáb, a Dini megírta a forgatókönyvet és végül május elején elkezdtük a forgatást. Igaz, volt egy kis csúszás még az előkészületeknél, ami jót is tett nekünk, hiszen még lehetett dolgozni egy kicsit a történeten, lehetett belőle húzni, és plusz poénokkal fűszerezni.

Vannak kihívások egy színész életében. Ez a homoszexuális karakter számodra mennyire nevezhető annak?

Ha úgy vesszük, minden szerep egyfajta kihívás. Azt gondolom, hogy minden színésznek vágya egy meleg bőrébe bújni vagy éppen jó humorú főgonoszt játszani. Ezek olyan fajta karakterek, amelyeket mindenki imád, a színész pedig olyan sajátosságait tudja beletenni, amelyeket egy irodista, vagy szorongó figurába nem lehet.

Nem féltetek a negatív kritikáktól? Hiszen valljuk be, ez nem egy könnyen kezelhető téma napjainkban…

Ebben az esetben azt szerettük volna elérni, hogy ez ne egy meleg sztereotípia legyen. Egész egyszerűen azért, mert én nagyon sok meleg srácot ismerek és ők valóban nem úgy beszélnek vagy viselkednek, ahogy azt mi elképzeljük, hanem teljesen hétköznapiasan élik az életüket. Vagyis, azt a tévhitet szerettük volna eloszlatni, hogy a melegek mindig extravagánsak, mert ez nem így van.

Nagyon nagy számban vannak a heteroszexuálisok között is melegek, akik egyszerűen nem merik felvállalni magukat és az érzéseiket. Egyes felmérések szerint ez akár a teljes lakosság 10 százaléka is lehet, ami azért egyúttal azt is jelenti, hogy erről igenis érdemes beszélni és én úgy látom, erről legjobban egy vígjátékban lehet.

Ha az ember készít egy „szoció” filmet, vagy egy nagyon komoly drámát a témával kapcsolatban, annak nem sok értelmét látom, mert azt nem nézik meg az emberek. Olyat érdemes vászonra vinni, melyre szívesen vált jegyet a közönség, ami nevettet, szórakoztat, és ha az egészben van még egy óriási szeretet, akkor az nem az ellenállást és a távolságtartást fogja kiváltani, hanem éppen az ellenkezőjét.

Ha színházi közegben kapnád meg ezt a szerepet, akkor könnyebb dolgod lenne?

Színházban annyival könnyebb, hogy lehet próbálni, és egy teátrumban megy éveken keresztül egy előadás, így néhány alkalom után már sokkal közelebb kerül az ember a figurához. Ezt viszont egyszer tudtam eljátszani, felvettük és ennyi. Azért az más, mikor egy darabot próbálunk több héten keresztül, aztán elkezdjük játszani és az folyamatosan beérik.

Hogy érzed, milyen fogadtatása lesz a Coming out Erikjének?

Nem tudom, hogy mennyire fogják jó szívvel fogadni a nézők, mert ugye az alap mindig az, hogy legyen nagyon behatárolható egy karakter vagy nagyon könnyen felismerhető, mint például a Szomszédok című sorozatban a Bajor Imre, hisz azóta is hozzá hasonlóan játsszák a színészek a homoszexuálisokat. Nagyon remélem, hogy ezen lehet változtatni, hiszen azért, mert nem látszanak a külső jegyekben, még hihető, hogy Erik egy meleg fiú…

A Győr24 olvasói szerdán, a rendezővel készült interjúnkat is megtalálják portálunkon!


Ajánlott videó

Olvasói sztorik