Szórakozás

A stressz az élet sava, borsa?

stressz(1)(960x640).jpg (stressz, )
stressz(1)(960x640).jpg (stressz, )

Létezik jó stressz is, mégis legtöbben csak a káros hatásait ismerik.

Naponta több helyről halljuk, ahogy panaszkodnak egymásnak ismerősök: stresszes világban élünk. Mindenki áhítozik a csend, a nyugalom, egy kis pihenés után.

Szeretnénk teljesen kiiktatni az életünkből. De vajon ki lehet? Minden stressz ártalmas? Egyáltalán mi a stressz? A stressz elmélete szerint minden élőlény általános vészreakcióval válaszol az őt ért fenyegetésekre. Bármilyen külső hatás, amely a szervezet egyensúlyi állapotát veszélyezteti, olyan folyamatokat indíthat el, amelyek igyekeznek helyreállítani a megbillent egyensúlyt.

Jó és rossz stressz

Biztos, hogy minden esetben megbetegít? Röviden válaszolva: ha így lenne, bizonyára kihalt volna már az emberiség. Hiszen nincs stresszmentes élet. Ám ez nem is probléma, mert nem csak negatív stressz létezik.

A stressz ugyanis alkotó energiáink forrása, cselekvésre ösztönöz, és segíti küzdelmeinket. A „jó” stressz tehát annyit tesz: kihívás, késztetés, feszültség, igénybevétel. Segít, hogy reggelente frissen, elevenen ébredjünk, hogy napközben lelkesek, pozitívak, kreatívak legyünk. Segít versenyt futni, előadást tartani, még szerelmeskedni is. A stressz sarkall, hogy a kitűzött határidőre elkészüljünk a munkánkkal.

A túlzott, kontrollálhatatlan „rossz” stressz azonban felmorzsolja energiáinkat, kiég az ember, tönkreteszi kapcsolatait, karrierjét, aláássa az önbizalmát, és károsítja az egészségét. Olyan ez, mint a tűz: hasznunkra fordíthatjuk, ha képesek vagyunk kordában tartani, és kontrollálni. Ha viszont elszabadul, akkor pusztítóvá válik.

Van, aki a sporttal, jó nagy alvással lazít, van, aki a relaxációra esküszik.

Egy biztos: a “rossz” stressz legyőzhető a következő 7 tippel

1.Figyelj oda a légzésedre. Különösen stresszhelyzetekben fontos, hogy egyenletes és mély hasi légzést végezz, mert ez megnyugtat.

2.Ugyanígy hasznos óránként legalább 1-2 percre felállni attól, ami épp csinálsz, és alaposan kinyújtózni.

3.Egyszerre próbálj meg csak egy dologgal foglalkozni. Ehhez segítség lehet, ha minden hét elején átgondolod a fő feladatokat és listát írsz róluk.

4.Tanulj meg nemet mondani akkor, amikor már egyébként is túl elfoglalt vagy.

5.A testmozgás már önmagában is jó stresszoldó, ám ha olyan módszert keresel, ami a két funkciót a legjobban egyesíti, akkor próbáld ki a jógát.

6.Szánj naponta legalább fél órát magadra, amikor csak azt csinálod, amihez kedved van. Az sem baj, ha ez éppen semmittevést jelent.

7.Vedd körül magad olyan emberekkel, akikkel jól érzed magad!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik