Szórakozás

Szekeret adományozott a Skanzennak a műsorvezető

Nagymamája közel 70 éves szekerét adományozta a Szentendrei Skanzennak az RTL Klub reggeli műsorának egyik házigazdája.

Nagymamája régi vágyát váltotta valóra Somogyi Zoltán műsorvezető – számolt be a Story online. Piroska néni kovácsmester férje által készített gyönyörű, vasveretes, közel 70 éves szekerének kellett új, méltó helyet találni.

Az Egerhez közeli Cserépfaluról a szekeret a szentendrei Skanzenbe szállították, ahol a muzeológiai vizsgálat után kerül majd a kiállított kocsik közé.

Az öreg jármű átadására Somogyi Zoltán természetesen elhozta 85 éves nagymamáját, aki meghatódva annyit mondott:  “Zoli kisgyerekként, amikor itt nyaralt, sokat tüsténkedett a kovácsműhelyben, és segített, amiben csak tudott. Hiányozni fog a szekér, hiszen a mi munkánk, sok emlék fűz hozzá.  De jobb helye lesz a múzeumban, így biztosan megmarad a jövő nemzedékének.”

“Örömmel fogadjuk az adományokat, különösen az ilyen szépeket. Mint minden tárgynak, úgy ennek a kocsinak is megvan a maga története. Ez a szekér elsősorban a kora miatt vált muzeális értékké. Mivel a Skanzen egy élő múzeum,a régi tárgyakat olykor használatba is vesszük. Zoliék szekerének is ez lesz a sorsa: kiállítjuk, de alkalmanként befogunk elé egy-két lovat” – mondta Dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója.

Az RTL Klub műsorvezetője elmesélte, hogy minden nyarát nagyszüleinél töltötte Cserépfalun. Sokszor segédkezett a kovácsmester nagypapának a lovak patkolásában. “Amikor közeledett az iskolaév vége, levelet írtam a nagyszülőknek, hogy jöhetek-e? Természetesen ők mindig nagy örömmel vártak, nagymamám a mai napig istenieket süt-főz nekem. Bevallom, a gyerekkori nyarak után sokszor belegondoltam, milyen volna kovácsmesternek tanulni” – mondta nevetve Zoli.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik