Szórakozás

Csodálatos videó a közelgő üstökösről

Az ISON nevű égitest egyre fényesebb az éjszakai égbolton, a csillagászok szerint szabad szemmel is láthatjuk majd.

Ahogy egyre közelebb ér a Naphoz, annál könnyebben észlelhető és annál fényesebb az ISON üstökös, mely napjainkban lázban tartja a csillagászokat. Az égitest jelenleg 60 kilométert tesz meg másodpercenként, ioncsóvája pedig 16 millió kilométer hosszúra nyúlt. A szaklapok szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy november végétől szabad szemmel gyönyörködhetünk a ritka jelenségben. Az ISON fényesebben ragyoghat az égbolton, mint legfényesebb „csillagunk”, a Vénusz.

Reménykedésre ad okot az a tény is, hogy az üstökös olyan közel jutott a Naphoz, ahol más égitestek már elolvadtak, széthullottak. Az ISON ugyanakkor remek állapotban van, néhány nagyobb anyagkitörésen esett át, így csóvája és magja egyre fényesebb. Nagyjából 75 millió kilométerre jár központi csillagunktól. (A Föld és a nap távolsága 150 millió kilométer.) – olvasható a csillagaszat.hu szakportálon.

Ezek alapján érthető, hogy az amatőr és a profi csillagászok már tűkön ülnek, s egyre jobb, részletesebb felvételeket készítenek a közelgő objektumról.

Sajnos az elkövetkező napok időjárása Magyarországon nem kedvez a megfigyeléshez. Felhős, esős, részben ködös éjszakákra számíthatunk. Reméljük, hogy ez az állapot nem tart ki november végéig, s tiszta égbolton ragadhatjuk üstökön a közelgő égitestet.

Némelyik csak évmilliók után tér vissza

Az üstökösök a Nap körül keringenek, meglehetősen elnyújtott, nagy pályán, ezért az emberiség történelmében valamelyiket csak ritkán, vagy egy alkalommal láthattuk. Az ISON keringési ideje 54 millió év, feltéve persze, hogy ha nem semmisül meg. Az egyik legismertebb üstökös, a Halley az egyik leggyakrabban visszatérő objektum, 75 évente figyelhető meg a Földről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik