Szórakozás

A rezsiszámla és ami mögötte van

Utánanézett már, mi a legnagyobb tétel a villanyszámláján? Egy átlagos háztartásban a hűtőre, mosógépre kell a legtöbbet költeni.

Az EDF Démász honlapját böngészve érdekes olvasmányra bukkanhat a szolgáltatója iránt érdeklődő fogyasztó. Az áramcég lajstromba szedte a leggyakrabban használt háztartási eszközök fogyasztási adatait. A táblázatot figyelmesen áttanulmányozva, könnyen kideríthető, ki hol tud igazán spórolni a rezsijén.

A számítógép duplaannyit eszik, mint a tévé

A listából kiolvashatjuk, például hogy egy négytagú családnak 20 kilowattóra áramfogyasztással tudunk megfőzni egy hétre, hogy 6-9 óra tévézéssel feleannyi annyi áramot használunk el, mint ugyanennyi számítógép használattal, illetve az is, ha egy férfi eldobható borotvát használ elektromos helyett, úgy is csak egy év alatt tudja megspórolni 20 percnyi hajszárítás árát.

Ezt olvasta már?

Forintban

A cég díjszabását fellapozva az is kiderül 1 kilowattóra fogyasztás után – az időszaktól függően – körülbelül 11 és 21 forint közötti összeget kell fizetni. Ehhez hozzá jön a szolgáltató által meghatározott rendszerhasználati díj, valamint a forgalmi adó. Az így kapott bruttó összeg 32 és 44 forint között lesz.

Az előző táblázat alapján kiszámolhatjuk, hogy a négytagú család villanytűzhelyen készült heti ebédje, vacsorája 900 forintnyi áramot jelent.

A reggeli csésze kávéért valamivel több, mint 1 forintot (a korán kelők valamivel kevesebbet), négy szelet pirítósért 3 forintot kell fizetnünk.

A hétvégi nagymosás után már több mint 400 forinttal tartozunk az áramszolgáltatónak.

A hűtő napi 2 kilowattórával számolva havi 2600 forint kiadást jelent.

A számítógép 3 óránként fogyaszt 1 kW-ot, ha ezt mindennaposnak vesszük, akkor havi szinten ez 1200-1500 forint.

Az átlagos napi 4 órás tévézés  havi 15 kWh-t jelent, ami körülbelül 700 forint, az éjszakára bekapcsolva hagyott készülék pedig napi 30-40 forinttal, 900-1200 forinttal növeli a villanyszámlát.  Arról nem is beszélve, hogy – mint az az alábbi videóból is kiderül – a kikapcsolt, de áram alatt hagyott televízió is pörgeti a villanyórát.

Forrás: Youtube.com/Ádám Sarusi

Persze az adatok csak hozzávetőlegesek, hiszen a fogyasztás nagyban függ a gépek típusától, állapotától is.

A régi gépek a pénztárca igazi ellenségei

Nagy problémát jelent Magyarországon, hogy a háztartások többségében koros, igazi áramzabáló gépeket használnak. A CECED Magyarország Egyesülés által közzétett legfrissebb tanulmány szerint a háztartási eszközök 46 százaléka nyolc évnél idősebb, a fogyasztásuk a hazai összfogyasztás 73 százalékát teszi ki.

A szakmai szövetség előrejelzései szerint a helyzet a jövőben sem fog jelentősen javulni. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják a családok a nehéz gazdasági helyzet miatt elhalasztják a vásárlásokat. Még azokban a háztartásokban is alig magasabb az átlagosnál a vásárlási hajlandóság, ahol tíz évnél idősebb gépek vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik