Szórakozás
vaj és margarin (vaj, margarin, hűtő)

Egészségesebbek leszünk?

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 11. 12. 14:36

Nagymértékben csökkentik a transzzsírsavakat (TFA) az ételeinkből a gyártók januártól.

Ételeink 40 százalékának transzzsírsavtartalma meghaladja a határértéket. Ezt a megdöbbenő adatot az Országos Élelmezés- és Táplálkozási Intézet (OÉTI) tette közzé. Ma már mindenki számára ismert a zsírok, olajok, zsíremulziók szív- és érrendszerre gyakorolt káros hatása. Az összes zsírok közül a transzzsírsav jelenti a legnagyobb veszélyt. Károsítja az érfalat, így szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz – adta hírül az MTI.

A ’90-es években szinte divattá vált margarint fogyasztani. Mára kiderült, hogy a margaringyártás folyamán keletkező transzzsírsav közel 10 százalékos. Ezt felismerve változtattak a gyártók a technológián, így mára a margarinok csak kis százalékban tartalmazzák az egészségtelen anyagot.

Fotó: Northfoto

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma márciusi határozata alapján tilos forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek zsírtartalma meghaladja a 2 százalékot. 2014 januárjában lejár a türelmi idő. Ám a gyárak már elkezdték csökkenteni a káros összetevőt az élelmiszerekből. Így remélhetjük, hogy hamarosan eltűnik a „mumus” az élelmiszereinkből, és egészségesebben élhetünk.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Farkas Norbert / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.