Szórakozás

Durva hóvihar és 15 fok karácsonykor

Kora tavaszi, vagy sarkköri körülmények között ünnepeljük a szentestét. Egyelőre megoszlanak a szakmai vélemények az ünnepi időjárásról. Ön mit gondol?

Idén elmondhatjuk: kaptunk hideget s meleget egyaránt a 2013-as évtől. Márciusban az évszázados hóvihar okozott káoszt országszerte, júliusban pedig nem győztünk árnyékba húzódni a nap gyilkos sugarai elől. Az ünnepek közeledtével pedig előjön a klasszikus kérdés, mely mindenkit foglalkoztat: vajon fehér lesz-e az idei karácsony?

Ön örülne a fehér karácsonynak?

Az elmúlt 15 évben két karácsonyt, a 2001-es és 2007-es ünnepet emelhetjük ki, ekkor az ország nagy részét ténylegesen hótakaró borította. 2001-ben a karácsonyt megelőző hetekben havazott, mely megmaradt a szenteste napjáig.

Az elmúlt évek hőmérsékleti értékei ugyanakkor azt mutatják, hogy egyre enyhébbek a karácsonyok, több alkalommal eső vagy ködszitálás rontotta el a hangulatot – írta egy korábbi cikkében az Időkép.

18 fok volt karácsonykor

Három évvel ezelőtt nemhogy fehér tájat, de még télies hangulatot sem láthattunk az ablakon kinézve. 2010. december 24-én, a kora délutáni órákban akár az ibolya is kihajthatott volna, hiszen kora tavaszi hőmérsékletben díszítettük a fát. Szegeden 13, Győrben 14, Pécsett és környékén pedig 15-18 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Mennyire hálásak lettünk volna ezekért az értékekért 2013 márciusában, amikor országszerte fagypont alatt volt a hőmérséklet.

(forrás: Időkép)

Meteorológus szakértőt kérdeztünk arról, hogy meg lehet-e jósolni a fehér karácsonyt, valamint mekkora az esély arra, hogy hóembert építünk az év legszebb ünnepén. Kiderült: elképzelhető, hogy megint 15 fokokat mutassanak a hőmérők.

Minden esély megvan a havas ünnepre

November végén, de még december elején sem érdemes a fehér karácsony fogalmával dobálózni, mivel hiteles előrejelzést egy héttel előre, sőt az elkövetkező 4-5 napra lehet készíteni. A légkör folyamatosan mozgásban van, frontok, frontrendszerek alakulnak ki, állandóan keverednek a légtömegek. Egyelőre nem létezik olyan technológia, mely megmutatná nekünk, havazik-e majd december 24-én – mondta el a Győr24-nek Varga Balázs, meteorológus, klímaszakértő.

Az elmúlt években megfigyelhettük, hogy novemberben már leesett az első hó Magyarország területén, ám azt követően enyhe léghullámok érkeztek a Kárpát-medencébe, így rendre el is olvadt, mire díszítettük a karácsonyfát. 2013-ban még várat magára az első havazás. A hosszabb távú előrejelzések szerint enyhe, ugyanakkor csapadékos, változékony lesz a novemberi időjárás.

Ahol már tombolt a tél

Pár hete megírtuk, hogy tavaly már októberben behavazott hazánkban. Helyenként 2-3 centis összefüggő hótakaró borította a tájat. Sőt, arról is beszámoltunk több ízben, hogy Németországban, valamint Ausztria nyugati területein már kimutatta foga fehérjét a tél. Több ezer ember maradt áram nélkül, s a közúti közlekedés is megbénult, sarkvidéki körülmények uralkodtak a magasan fekvő területeken.

Hétvégén Magyarországon is havazhat

Nos, azt még nem tudjuk biztosra, hogy az ünnepek alatt hull-e majd a pelyhes, de az elképzelhető, hogy hétvégén a Dunántúl magasan fekvő területein hózápor, kisebb havazás előfordul.

A további kilátások szerint hétfőn erősen felhős vagy borult lesz az ég. A Dunántúlon és a Duna-Tisza közén sokfelé várható eső, a Dunántúlon helyenként jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. A Tiszántúlon, északkeleten kevesebb helyen eshet, ott záporok alakulnak ki. A szél sokfelé erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos lesz. Éjjel 5 és 11, délután 7 és 13 fok közötti hőmérséklet valószínű, keleten lehet melegebb is kicsit.

(fotó: MTI)

Kedden Délnyugaton, délen többnyire erősen felhős lesz az ég, és helyenként kisebb eső is lehet. Északon, északkeleten néhány órára kisüt a nap. A szél helyenként erős lesz, majd délután mérséklődik a légmozgás. Hajnalban 2-7, napközben 7 -14 fok várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik