Szórakozás

Megnősült a világ legmagasabb embere

világ legmagasabb embere (a világ legmagasabb embere)
világ legmagasabb embere (a világ legmagasabb embere)

Felesége eltörpül a  2 méter 51 centi magas Sultan Kösen mellett.

A Guinness rekorder férfira nehezen talált rá a szerelem, pedig termete ellenére, kedves és szelíd ember.

Fotó: Northfoto

2009-ben, mikor bekerült a rekordok könyvébe ezt mondta: „Remélem, hogy miután híres lettem, több hölggyel is megismerkedhetek. Azt akarom, amit mindenki akar”  – nyilatkozta Sultan. “Szép feleséget, nagy családot és egy szép otthont. Meg szeretnék pár új ruhát is.”

Miért nőtt ekkorára?

A növekedési hormon túltermelődését, gigantizmusnak (óriásnövésnek), vagy felnőttek esetében akromegáliának hívjuk. A betegség lényege, hogy az agyalapi mirigy (hipofízis) túlzott mennyiségű növekedési hormont állít elő egy jóindulatú tumor miatt (hipofízis adenóma).

Akromegália esetén a hormonhatásnak kitett csontozat deformálódik. Kezelés nélkül a beteg életkora az átlagosnál rövidebb lesz – írja a Webbeteg.hu.

A szelíd óriást már megműtötték 2008-ban, és gyógyszeres kezelést is kapott,ami sikeresnek bizonyult. Így kijelenthetjük, hogy már nem nő tovább, “kinőtte” magát.

A 31 éves Sultan tartja a legnagyobb kéz és a legnagyobb láb rekordját is. Jelenleg 62-es cipőt visel, és csak mankóval tud járni, ugyanis hatalmas súlyát nem bírják el a térdei. Merve Dibo, a 20 éves menyasszony átlagos magasságú, 1 méter 75 centi magas. Pár napja mondták ki a boldogító igent Törökországban – írja a Daily Mail, ahol megnézheti a házaspárról készült fotókat is.

A valaha élt legmagasabb ember egyébként Robert Pershing Wadlow volt, aki átlagosan 10 centimétert nőtt évente. Magasságát utoljára 1940. június 27-én mérték le, ekkor 2,72 méter magas volt és 199 kiló. 1940 júliusában halt meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik