Szórakozás

Britney csodafegyver a kalózok ellen

britney spears (britney spears, )
britney spears (britney spears, )

A szomáliai kalóztámadások elleni legjobb védekezés, ha a hajókon az énekesnő dalait bömböltetik.

Mostanában a „Baby one more time” és a „Toxic” az állandó sláger az Afrika szarvánál hajózó óriástankereken, ha ugyanis a térségben működő kalózok meghallják, inkább távol maradnak. „Gyűlölnek mindent, ami nyugati, különösen a popkultúrát, ezért Britney a lehető legjobb választás” – mesélte a Daily Starnak Rachel Owens kereskedelmi flottatiszt.

Steven Jones, a Security Association for the Maritime Industry (SAMI), egy tengerészeti biztonságiért felelős szövetség igazgatója viccelődve azt nyilatkozta, hogy Justin Bieber dalait csak azért nem használják, mert azzal már valószínűleg megsértenék a Genfi Egyezményeket. „Hangos popzenét játszani bizonyítottan az egyik leghatékonyabb módja a kalózok távoltartásának” – tette hozzá már vérkomolyan.

A törvényen kívüli, hadurak uralta Szomália partjainál komoly gondokat okoz a huszonegyedik századi kalózkodás. Csak 2011-ben 176 hajót térítettek el magas váltságdíj reményében. Általában munka és megélhetés nélkül maradt halászok csoportjai gyors motorcsónakokkal, állig felfegyverezve erednek a lomha, de értékes rakományt szállító kereskedelmi hajók, főleg tankerek nyomába. Miután felmásznak a fedélzetre, a legénységet túszul ejtik, a hajót elrabolják, s tetemes összegű váltságdíjat követelnek értük. A hajók tulajdonosai pedig rendszerint fizetnek, mert még mindig így jönnek ki legjobban a bajból.

A témát feldolgozó hollywoodi mozi, Captain Phillips címmel, Tom Hanks-szel a címszerepben idén tavasszal jelent meg. Az igaz történeten alapuló film Phillips kapitány és hajója 2009-es szomáliai elrablását meséli el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik