Szórakozás

Székely rétet kapott Vilmosék fia

gyorgy-herceg(960x640)(1).jpg (györgy herceg)
gyorgy-herceg(960x640)(1).jpg (györgy herceg)

Hét keresztszülővel dicsekedhet György herceg, az Egyesült Királyság majdani uralkodója.

Vilmos herceg és Katalin hercegnő július 22-én született első gyermekének keresztszüleit a szerda délutáni keresztelő előtt néhány órával nevezte meg az udvar. A megtiszteltetés Oliver Bakernek, Emilia Jardine-Patersonnak, Hugh Grosvenornak, Jamie Lowther-Pinkertonnak, Julia Samuelnek, William van Cutsemnek és Zara Tindallnak jutott.

A legközelebbi rokon a keresztszülői névsorban Zara Tindall, aki Anna hercegnőnek, II. Erzsébet királynő egyetlen leányának – Károly trónörökös, Vilmos édesapja húgának – leánya, vagyis Vilmos herceg első unokatestvére.

Jamie Lowther-Pinkerton Vilmos herceg és öccse, Harry egykori személyi titkára, Hugh Grosvenor gróf a leggazdagabb brit ingatlanbirtokos család ifjú sarja – akinek édesapja, Westminster hercege a világ talán legnagyobb értékű ingatlanportfoliójával bír Londonban és környékén -, William van Cutsem Vilmos és Harry gyermekkori barátja, ugyancsak egy nagybirtokos nemesi család gyermeke. Julia Samuel Vilmos és Harry néhai édesanyjának, az 1997-ben autóbalesetben elhunyt Diana hercegnőnek volt az egyik legközelebbi barátja, Oliver Baker Vilmos és Katalin egykori egyetemi évfolyamtársa, Emilia Jardine-Paterson pedig Katalin hercegnő középiskolai diáktársa volt.


Fotó: AFP

Pedig kocsmáros is lehetett volna

A keresztszülők kilétét hetek óta folyamatosan találgatta a brit sajtó és a fogadóipar. Zara Tindallt, Jamie Lowther-Pinkertont és William van Cutsemet gyakorlatilag biztos befutónak tekintették a lapok és a fogadóirodák is, a névsorból ugyanakkor kimaradt a sajtó és a fogadási szakértők néhány favoritja.

Például Thomas van Straubenzee, Harry herceg gyermekkori jó barátja, Vilmos hercegnek is közeli barátja. Vagy éppen Guy Pelly, a két herceg másik közös és bizalmas jó barátja. Pelly a londoni Ritz szállóhoz közeli exkluzív éjszakai klubnak, a Mahikinek – Vilmos és Harry kedvenc londoni ivójának – egyik tulajdonosa. Vilmos állítólag ragaszkodott volna Pellyhez, de a brit bulvársajtó már a névsor közzététele előtt olyan értesüléseket szellőztetett meg, hogy a királynő nem nézte volna jó szemmel, ha dédunokájának és trónja majdani örökösének egyik keresztszülője “egy kocsmáros”.
A három hónapos György herceget Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási méltósága kereszteli délután a Szent James-palota királyi kápolnájában.

Székelyföldi virágos rétet is kapott

Kálnoky Tibor gróf elmondta, szerettek volna virágot küldeni a keresztelőre, de a virágok gyorsan elhervadnak, ezért egy kis réttel együtt ajánlották fel azokat. Hozzátette, a hercegi család el is fogadta az ajándékot.
“Azt szeretnénk elérni, hogy ez a kis virágos rét Háromszék hírét is elvigye a világba, és azt is hogy figyeljünk oda a természeti értékeinkre, ezek megóvására” – magyarázta Kálnoky Tibor. Azt is hozzátette, a hercegi család tudja, hogy hol van ez a rét, de ezt egyelőre nem kívánják nyilvánosságra hozni.

Kálnoky Tibor megjegyezte, fényképeket küldtek a vadvirágos rétről, és arról is tájékoztatták a hercegi családot, hogy milyen virágok találhatók ezen a réten. Hozzátette, a rét növényzete egy kicsit bővebb a székelyföldi átlagosnál, de a botanikusok így is nagyon büszkék az itteni biodiverzitásra. A réten orchideafélék, és sok más védett növény él.
Az MTI kérdésére, hogy gondoltak-e a megajándékozott majdani háromszéki látogatásaira is, Kálnoky Tibor elhárította a választ. “Az majd a herceg dolga lesz, hogy eldöntse, eljön-e valamikor megnézni a tulajdonát” – jelentette ki a brit uralkodói házzal távoli rokonságban álló erdélyi gróf.

Erdélyi gyökerek

II. Erzsébet királynő dédunokáját, a július 22-én született György herceget szerdán keresztelik Londonban, a Saint James palota királyi kápolnájában. A brit királyi család erdélyi gyökerekkel is rendelkezik. II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik