Szórakozás

Fekete rovarinvázió Szegeden

Kabócák okoznak gondot a frissen felújított panelházak lakóinak.

A szúnyogháló sem jelent akadályt azoknak az apró rovaroknak, amelyek tömegesen lepték el a felsővárosi Tápai utcát. Az itt élők arra panaszkodnak, hogy a lakásokba is bejönnek. Valószínűleg a nemrégiben felújított panelházak rikító sárga színe vonzza a fekete bogarakat.


fotó: Wikipédia / Ato 01

Támadnak a katicák és muslicák is

Máshol a narancsszínű katicák okoznak gondot. Az Ázsiából behurcolt faj pusztítja a nálunk honos katicákat, az embereknél pedig allergiás reakciókat válthat ki.

Terjedőben az itthon tavaly megjelent pettyesszárnyú muslica is. Azok a gyümölcsösökre jelentenek veszélyt.

Legalább nem hangoskodnak

A lakók bejelentésére kiérkezett szakemberek megállapították, hogy egy kabóca faj okozza a problémát, azonban eddig nem sikerült kideríteni, hol és miért tenyésznek ekkora számban. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy bár a kabócák többsége ciripelő hangot ad, az itt elszaporodottak ezt nem teszik.

A kabócák lárvái a Wikipédia szerint a növények gyökereibe bújnak, és azok nedveit szívogatva, több vedléssel nőnek fel. A kifejlett lárva először kimászik a föld felszínére, és ott reped fel hátán a bőr, hogy előbújjon belőle a kifejlett, ekkor még halványzöld kabóca.

Sárga lapot nekik!

A szakemberek azt mondják, érdemes a mezőgazdasági boltban kapható, úgynevezett sárga lappal védekezni a kabócák ellen. Ezt a ragadós anyaggal bevont lapot – ami hasonlatos a légyfogó papírhoz – kell kifüggeszteni az erkélyekre – írja a Délmagyar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik